ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

11 Απριλίου 1945 – Μπουχενβαλντ - Άκου «το σφύριγμα της οχιάς που ξαναζεστάθηκε στον ήλιο»

ΤΡΙΤΗ 11-4-2017




Στις 11 Απριλίου τιμάται η Διεθνής Ημέρα απελευθέρωσης των κρατουμένων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αυτή η Μέρα θεσμοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη μνήμη για τη διεθνιστική εξέγερση των κρατουμένων του Μπούχενβαλντ το 1945. 

Το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ θεμελιώθηκε τον Ιούλη του 1937.  

Στα χρόνια που ακολούθησαν χτίστηκαν με εντολή επιχειρηματικών ομίλων 136 «παραρτήματα» του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ στην Κεντρική Γερμανία και στην περιοχή του Ρουρ. Βασικός του σκοπός ήταν να τροφοδοτεί μονοπώλια με εργατικά χέρια. 

Εκτός της καταναγκαστικής εργασίας, διεξάγονταν και ιατρικά πειράματα, όπως για παράδειγμα  η μόλυνση των κρατουμένων με διάφορους τύπους ιών (π.χ. τύφος) για να μελετηθούν οι αντιδράσεις τους.

Ενας ακόμη τρόπος εξόντωσης ήταν η κατασκευή ενός δρόμου από το Ετερμπουργκ μέχρι την κεντρική πύλη του στρατοπέδου. Ο δρόμος αυτό ονομάστηκε από τους κρατούμενους «Οδός του Αίματος».

Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται κατά των δεσμωτών τους.

Κομμουνιστές κρατούμενοι που είχαν οργανώσει τα τελευταία χρόνια μυστική οργάνωση αντίστασης μέσα στο στρατόπεδο και μαζί με την εξασφάλιση της επιβίωσης σχεδιάζουν την απελευθέρωσή τους από τα Ες Ες.

Στις αρχές Απρίλη του 12945 οι αμερικανικές δυνάμεις έφταναν πολύ κοντά στο στρατόπεδο από το οποίο οι Γερμανοί απομάκρυναν 28.000 κρατούμενους. 

Η φρουρά των ναζί είχε εξασθενίσει και έτσι η οργάνωση των κομμουνιστών βρήκε την ευκαιρία για περισσότερη δράση. Κατάφεραν να φτιάξουν έναν μικρό ασύρματο με τον οποίο συνδέθηκαν με την Γ’ Στρατιά των Αμερικάνων ζητώντας βοήθεια. 

Οι Αμερικανοί απάντησαν πως σπεύδουν προς βοήθεια, πράγμα που έκαναν. Καθώς οι Αμερικάνοι πλησίαζαν οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και περικύκλωσαν πύργους και παρατηρητήρια. 

Οι κρατούμενοι αφόπλισαν και έπιασαν αιχμάλωτους πολλούς στρατιώτες των SS και της φρουράς. Λίγο αργότερα έφτασαν και οι δυνάμεις των Αμερικάνων.

Συνολικά, στο Μπούχενβαλντ εξοντώθηκαν 56.000 άτομα, ενώ πάνω από 2.000 ήταν οι νεκροί («παράπλευρες απώλειες) από αεροπορικό βομβαρδισμό των Αμερικάνων στις 24/4/1944.



ΠΗΓΗ. atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου