ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τα ψωρόσκυλα της Φρειδερίκης.......

ΚΥΡΙΑΚΗ 12-3-2017






Του Προκόπη Μπίχτα




 


 Το ψέμα ότι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και η καθημερινή αναπαραγωγή της θεωρίας της «ψωροκώσταινας», κρατούν εδώ και πολλά χρόνια. 

Η σημερινή κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε συντονισμό με τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, αναπαράγουν με ενθουσιασμό την θεωρία της Φρειδερίκης όποτε κρίνουν απαραίτητο. 

Τον τελευταίο καιρό που φουντώνει ο διάλογος για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των αγράμματων τελεπερσόνων ξεδιπλώνουν πάλι την κατουρημένη σημαία της καταστροφολογίας και την ανεμίζουν απειλητικά.



Όμως τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και η πραγματικότητα είναι διαφορετική, παρά τις τρομακτικές πιέσεις που ασκούνται λόγω της λειτουργίας της ευρωζώνης και των κανόνων της ΕΕ. Τα παρακάτω στοιχεία του ΙΓΜΕ και της ΕΛΣΤΑΤ είναι μόνο ενδεικτικά.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Το 2014, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε 27.188 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 15.2% του ΑΕΠ της χώρας. Παρά την οικονομική κρίση που συνεχίστηκε στην Ελλάδα και κατά το έτος αυτό, οι εξαγωγές παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά του προηγούμενου έτους.


Χώρες προορισμού (2014):

Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανήλθαν σε 48% κατά το 2014, καταδεικνύοντας το ειδικό βάρος της στο ελληνικό εξωτερικό εμπόριο. Δυναμική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2014 σημειώθηκε στις χώρες Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Κύπρο και Λίβανο.


Στους κυριότερους εταίρους συγκαταλέγονται:
• Τουρκία (12%)
• Ιταλία (9%)
• Γερμανία (7%)
• Βουλγαρία (5%)
• Κύπρος (5%)
• Ηνωμένο Βασίλειο (4%)
• ΗΠΑ (3%)

Κύρια προϊόντα εξαγωγών:
• Τρόφιμα και ποτά
• Βιομηχανικά προϊόντα(!)
• Προϊόντα πετρελαίου
• Χημικά προϊόντα

(Με νέο ρεκόρ έκλεισε το 2016 για τις εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή)

Πλήρη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του ΠΣΕ για την κατάρριψη -κατά δεύτερη συνεχή χρονιά- του ρεκόρ αξίας εξαγωγών (πλην πετρελαιοειδών) έφεραν οι ανακοινώσεις προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το σύνολο του 2016. 

Μάλιστα, η διεύρυνση της επίδοσης των 18,36 δις του 2015 στα 18,59 δις ευρώ πέρυσι κατέστη εφικτή παρά τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ορισμένους κλάδους. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τον περασμένο Δεκέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 3% (στα 2,3 δις ευρώ έναντι 2,23 δις του Οκτωβρίου του 2015), εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.

ΥΠΕΔΑΦΟΣ – ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Βωξίτης, νικέλιο, μαγγάνιο, ουράνιο, χρυσός, κτλ. Τα κοιτάσματα κόκκινου υδραργύρου, ραδόνιου, τα μη συμβατικά κοιτάσματα υδρίτη-ασβεστίτη, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βάσει εκτιμήσεων του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS), μόνο η αξία των κοιτασμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. 


Ενώ, η αξία ενός γραμμαρίου οσμίου -που υπάρχει αρκετό στην Ελλάδα- είναι 60000 δολάρια, δηλαδή ένα κιλό οσμίου ισοδυναμεί με 5 τόνους χρυσού (Αγορά χρυσού – χρυσών λιρών). 

Σε παγκόσμια κλίμακα η Ελλάδα είναι η βασικότερη χώρα παραγωγής χουντίτη, η 2η χώρα στην παραγωγή μπεντονίτη, η 1η σε εξαγωγές και η 2η στην παραγωγή περλίτη. Κατέχει τη 2η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 11η θέση παγκόσμια στην παραγωγή λιγνίτη, κλπ. κλπ.

1) Μαγνήσιο:
Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.


2) Αλουμίνιο:
Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, για χιλιάδες εφαρμογές.


3) Βωξίτης:
Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και άλλων.


4) Σμηκτίτες:
Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κ.α.


5) Νικέλιο:
H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφος της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.


ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
 
Βάση της σχετικής μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.


Από τότε η αγροτική παραγωγή, παρά τους ασφυκτικούς περιορισμούς που θέτει η ΕΕ, έχει αυξηθεί οριακά κατά 2%!

1) Λάδι
Η Ελλάδα έχει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής (ελιάς-λαδιού)


2) 3η χώρα της παγκόσμιας παραγωγής κρόκου.


3) 5η χώρα παγκόσμια σε εξαγωγές σπαραγγιών.


4) 7η χώρα παγκόσμια σε εξαγωγές βαμβακιού (τo 2004 ήμασταν 4η)


5) 11η παγκόσμια σε παραγωγή βαμβακιού


6) Ακόμη: 19η χώρα παγκόσμια σε αφίξεις τουριστών και 9η στην Ευρώπη (25 εκατ. Το 2016)


7) 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων…


Στην φυτική παραγωγή η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.


Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%).


Στην ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30% και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).


Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.
Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.


Πηγές: ΙΓΜΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΠΑΣΕΓΕΣ

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία. Απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό είναι η έξοδος από την ευρωζώνη με ταυτόχρονη, μονομερή, ολική διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος  και παροχή πλήρους σεισάχθειας των ιδιωτικών χρεών.

ΠΗΓΗ. seisaxthia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου