Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ........

ΤΕΤΑΡΤΗ 8-3-20171857  Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. 

Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ' τους μισθούς των ανδρών. 

Oι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. 
Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. 

Ετσι, αστυνομικές δυνάμεις χτυπούν τις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα. 
Η Β' Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.

1904  Γεννιέται στη Χαλκίδα ο μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας.

1907  Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1917  Πεθαίνει ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

1921  Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), οι εργασίες του οποίου κράτησαν έως τις 16/3. 

Το 10ο Συνέδριο επεξεργάστηκε τις μεθόδους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με βάση τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), στερέωσε τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά καθώς και τη συμμαχία των εθνοτήτων της σοβιετικής χώρας. 
Ηταν σταθμός στην πάλη για την ενότητα του κόμματος και την καταπολέμηση του φραξιονισμού.

1922  Αρχίζει στο Παρίσι διεθνής διάσκεψη, με θέμα το συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι συνομιλίες αποτυγχάνουν, (Μικρασιατική Καταστροφή).

1924   Η ελληνική κυβέρνηση (του Αλέξανδρου Παπαναστασίου) αναγνωρίζει τη σοβιετική εξουσία και συμφωνείται η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

1925   Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των σιδηροδρομικών κατά της περικοπής μισθών και των απολύσεων. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, κατεβαίνουν σε απεργία και οι εργάτες βιομηχανίας επισιτισμού και ορισμένα καπνεργατικά σωματεία της Μακεδονίας. 

Στις 14/3 απεργούν οι τροχιοδρομικοί και οι ηλεκτροτεχνίτες. 

Το διάταγμα για την περικοπή των μισθών καταργήθηκε και το Δεκέμβρη του 1925, καθιερώθηκε νέο μισθολογικό σύστημα με βάση τις αλλαγές στον τιμάριθμο.

1944  Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη, με αποχώρηση των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους. 

1950  Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει ότι κατέχει την ατομική βόμβα.

1968   Πεθαίνει ο Εμμανουήλ Μάντακας, στρατηγός του ΕΛΑΣ (και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του). Αναδείχτηκε Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ. 
Εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1947 - 1949). Διετέλεσε, επίσης, βουλευτής της ΕΔΑ.

1970  Αποτυχαίνει απόπειρα της ΕΟΚΑ Β' να δολοφονήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου, Μακάριο.ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ