ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Τη Δευτέρα 27 Μάρτη τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-3-2017






Τμήμα από την πρώτη σελίδα ενός από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη





 Στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα, θα γίνουν τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης», το οποίο θα στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο πατρικό σπίτι του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ, και το οποίο έχει παραχωρηθεί στο δήμο Ηλιδας (Αμαλιάδας). 

Η εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος γίνεται υπό την αιγίδα της Βουλής. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει και θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στα εγκαίνια του Μουσείου θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
Το Μουσείο θα φιλοξενεί πλήθος υλικών που προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Μετά τη δημοσίευση των σημειώσεων που κρατούσε ο Νίκος Μπελογιάννης στη διάρκεια της δίκης του, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση υλικών που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ. Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που θα κυκλοφορήσει στις 25 Μάρτη, θα παρουσιάσουμε στοιχεία από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια παρακολουθώντας τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη από τον καιρό ακόμα της δικτατορίας του Μεταξά.

Επίσης, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα παρουσιάσουμε ορισμένα από τα μοναδικά ντοκουμέντα που έχουν παραχωρηθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης». 

Ανάμεσά τους το βιογραφικό που έγραψε ο ίδιος ο Μπελογιάννης την περίοδο που ήταν στον ΔΣΕ, όπως και σημειώσεις του από την ίδια περίοδο. 

 Μοναδικές φωτογραφίες από την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς, καθώς και το πρωτότυπο του χειρόγραφου τελευταίου γράμματός του πριν την εκτέλεση.


Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Γνώμη» με ημερομηνία 10 Ιούλη 1936, στην οποία απεικονίζεται ο Νίκος Μπελογιάννης (πρώτος από αριστερά) με τους συνεξόριστούς του στην Ιο (το δημοσίευμα έχει παραχωρηθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα)



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου