Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Στο νεότερο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού

ΣΑΒΒΑΤΟ 11-2-2017


Αφού έμεινε για σχεδόν 5 ημέρες στο λιμάνι της Σούδας το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, αναχωρεί προκειμένου να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Αποστολή Μαρίνος Γκασιάμης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος


Πρόκειται για την πρώτη του ουσιαστικά πολεμική αποστολή καθώς εντάχθηκε στον αμερικανικό στόλο στις 10 Ιανουαρίου 2009, αλλά μέχρι σήμερα οι μόνες αποστολές του ήταν επί της ουσίας εκπαιδευτικές.

ftaervssds1

Πρόκειται για το νεότερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ έως σήμερα καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί και το αεροπλανοφόρο με το όνομα «Τζέραλντ Φορντ».

Όπως μας τόνισε μεταξύ άλλων ο διοικητής του πλοίου Captain Will Pennigton, που αξίζει να σημειωθεί πως είναι και πιλότος μαχητικού και πάρα πολύ επικοινωνιακός, ένας από τους κύριους στόχους του, είναι να εκτελεστεί η αποστολή και να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί ή χειρότερες καταστάσεις, καθώς ειδικά το κατάστρωμα κατά την διάρκεια επιχειρήσεων μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο μέρος, λόγω των μαζικών αποπροσγειώσεων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η παρουσία Ρωσικών μονάδων στην Συρία είναι κάτι εξετάζεται με μεγάλη προσοχή.

ftaervssds2

Το newsbeast.gr είχε την ευκαιρία να ανέβει σε αυτό το επίτευγμα της ναυπηγικής τέχνης που αποτελεί «σπίτι» για πάνω από 6.000 άνδρες και γυναίκες που αποτελούν το πλήρωμά του και το προσωπικό των μονάδων με τα αεροπλάνα και ελικόπτερα που επιχειρούν από αυτό.

Η ανώτατη ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 30 κόμβους και η κινητήρια δύναμή του είναι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες που μπορούν να λειτουργούν συνεχώς επί 20 χρόνια(!) χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρηνικό καύσιμο.

Εκτιμάται πως θα είναι σε υπηρεσία με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια!

ftaervssds3

Ένα από τα τεχνικά του στοιχεία που εντυπωσιάζουν, είναι πως διαθέτει τρία πανίσχυρα συρματόσχοινα στην πρύμνη του με την οποία μπορεί να σταματήσει ένα αεροπλάνο που έρχεται με ταχύτητες πάνω από 300 χιλιόμετρα μέσα σε κάτι περισσότερο από 100 μέτρα!

Το συνολικό μήκος του «θηρίου» αυτού των θαλασσών είναι 333 μέτρα και σε αυτό βρίσκονται συνήθως περί τα 80 με 90 μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Διαθέτει 20 ορόφους πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και στο κατάστρωμά του χωράει ξαπλωμένο το Empire State Building!

ftaervssds4

Διαθέτει 4 πανίσχυρους ανελκυστήρες που ανεβοκατεβάζουν τα αεροπλάνα και τα πυρομαχικά στο κατάστρωμα.

Στις αποθήκες του υπάρχουν προμήθειες φαγητού και νερού ώστε να επιχειρεί χωρίς ανεφοδιασμό για 90 ημέρες και υπάρχει η δυνατότητα να σερβίρονται κάθε ημέρα 18.150 γεύματα!

Διαθέτει διυλιστήριο νερού που μπορεί να παρέχει φρέσκο νερό σε καθημερινή βάση για 2.000 σπίτια!

ftaervssds5

Διαθέτει επίσης δική του εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό!
Ανάμεσα στους 6.000 περίπου του πληρώματος εντοπίσαμε και δύο Ελληνικής καταγωγής ιπταμένους.

Αποτελούν πλήρωμα σε διασωστικό ελικόπτερο και τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για την πατρίδα των γονιών τους.

Το εντυπωσιακό που μας ειπώθηκε ακόμα σε σχέση με το μέγεθος του πλοίου, είναι ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα και συγγενής σε αυτό που λόγω του μεγέθους, συναντώνται από σπάνια έως και καθόλου.

ftaervssds6

Πάνω στο πλοίο οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 25% και όπως μας επισημάνθηκε σε όλες τις περιπτώσεις που ρωτήσαμε οι σχέσεις που διατηρούν με τους άνδρες του πληρώματος είναι καθαρά επαγγελματικές καθώς υπάρχει σχετική πολιτική η οποία αποθαρρύνει την ανάπτυξη, τουλάχιστον επισήμως, ιδιαίτερων σχέσεων.

Οι σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό γίνεται προσπάθεια να είναι οι καλύτερες και σε αυτό συμβάλλουν και πολλές ενέργειες εθελοντισμού τις οποίες πραγματοποιούν τόσο τα μέλη του αεροπλανοφόρου όσο και ο σύνδεσμός τους στην «αμερικανική ευκολία» όπως αποκαλείται η διευκόλυνση ανεφοδιασμού του αεροπλανοφόρου και άλλων αμερικανικών πλοίων στην ελληνική ναυτική βάση στο Μαράθι της Κρήτης.

ftaervssds7

Αυτό που αξίζει τέλος να αναφερθεί είναι το «moto» του αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους που είναι η φράση «Freedom At Work». 

Αυτό ίσως να θυμίσει σε κάποιους την φράση «Η εργασία απελευθερώνει» ωστόσο η αφετηρία πίσω από αυτή είναι εντελώς διαφορετική καθώς προέρχεται από ένα απόφθεγμα του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου που σε μια ομιλία του περιέγραφε τα οφέλη της δημοκρατίας και της ελευθερίας που έρχεται μέσα από αυτή.

ftaervssds8 

ftaervssds9 

ftaervssds10 

ftaervssds11 

ftaervssds12 

ftaervssds13 

ftaervssds14 

ftaervssds15 ΠΗΓΗ. newsbeast.gr