Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Κουνέλι στιφάδο

                              Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

                                    Κουνέλι στιφάδο




 ΥΛΙΚΑ (Για 4 - 6 μερίδες)
  • 1 μέτριο κουνέλι, με βάρος 1.000 - 1.200 γρ. (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μέτρια κομμάτια-μερίδες)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα

    Για τη μαρινάδα
  • 1¼ φλιτζανιού (250 ml) κόκκινο γλυκό κρασί (Μαυροδάφνη, Πορτό ή άλλο της αρεσκείας σας)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 - 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, σπασμένοι
  • 1¼ φλιτζάνια (250 ml) νερό

    Για το στιφάδο
  •  3/4 φλιτζανιού (150 ml) ελαιόλαδο
  •  1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια, ή απλά ξερά όσο μικρότερα βρείτε), ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
  •  1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (μαζί με τους χυμούς τους) που θα ψιλοκόψετε κονκασέ
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι, ξεφλουδισμένο και από τις λευκές ίνες τους χωρισμένο στα φετάκια του, τα οποία καθαρίζετε όσο καλύτερα γίνεται
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (τα φυλλαράκια) ή 1 κουτ. γλυκού
  • δεντρολίβανο ξερό, θρυμματισμένο
  •  50 γρ. σταφίδες, κατά προτίμηση μαύρες κορινθιακές
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένω και σκουπίζω καλά τις μερίδες του κουνελιού. 
Βάζω τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ (ή σε ένα μέτριο και βαθύ πυρίμαχο ταψί), τα ανακατεύω και βάζω εκεί το κουνέλι. 
Ανακατεύω για να βραχούν καλά τα κομμάτια, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος (εντός ή εκτός ψυγείου), για 6 - 8 ώρες, για να μαρινάρω το κουνέλι. Στο διάστημα αυτό ανακατεύω τα κομμάτια στη μαρινάδα τουλάχιστον 2 - 3 φορές.

Για το στιφάδο  

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω τα κρεμμυδάκια του στιφάδου. 
Τα σοτάρω για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι. 
Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά. 
Βγάζω τα κρεμμυδάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε μια πιατέλα.

Βγάζω τα κομμάτια του κουνελιού από τη μαρινάδα (την οποία σουρώνω και αφήνω κατά μέρος). 
Σκουπίζω καλά τα κομμάτια του κουνελιού με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλευρώνω.
Βάζω ξανά στη φωτιά την κατσαρόλα που σοτάρισα τα κρεμμυδάκια, προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. 

Ρίχνω τα κομμάτια του κουνελιού (αφού τα τινάξω ελαφρώς για να φύγει το περιττό αλεύρι) και τα σοτάρω έντονα για 5 - 6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα.
Σβήνω με τη σουρωμένη μαρινάδα και προσθέτω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, τη δάφνη, τις φέτες πορτοκαλιού, την κανέλα, το φρέσκο η ξερό δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. 

Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύω και στη συνέχεια χαμηλώνω καλά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. 
Για να δοκιμάσω, τραβάω ένα κοκαλάκι –πρέπει να ξεκολλά εύκολα από τη σάρκα.

Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια που έχω αφήσει κατά μέρος και τις σταφίδες και ολοκληρώνω το μαγείρεμα.

Σερβίρω το κουνέλι, μαζί με τη σάλτσα του και τα κρεμμυδάκια και συνοδεύω με πουρέ πατάτας (ή πολέντα, αρωματισμένη με φέτα και φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας).


                                                                                                                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



ΠΗΓΗ. dinanikolaou.gr