Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Πάκο ντε Λουθία (21 Δεκεμβρίου, 1947 — 26 Φεβρουαρίου 2014)

ΚΥΡΙΑΚΗ 26-2-2017





Πάκο ντε Λουθία ( Paco de Lucía , 21 Δεκεμβρίου, 1947 — 26 Φεβρουαρίου 2014) ήταν Ισπανός αριστοτέχνης του φλαμένκο, κιθαρίστας και συνθέτης.



Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως και ως ο καλύτερος κιθαρίστας στο είδος του φλαμένκο. 

Είχε αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία και δύναμη στο δεξί χέρι και μπορούσε να εκτελεί εξαιρετικά γρήγορα και "καθαρά" picados.



Γεννημένος το 1947 σε μια γειτονιά τσιγγάνων και ζώντας σε μουσική οικογένεια, ήρθε από νωρίς σε επαφή με το φλαμένκο, ωστόσο το έργο του δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο είδος μουσικής καθώς πειραματίστηκε με την ανάμιξη κλασικής και τζαζ μουσικής με το φλαμένκο. 

Το "Entre dos aguas" που ηχογραφήθηκε το 1973 έμεινε επί 20 εβδομάδες στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια της Ισπανίας ενώ το άλμπουμ "Friday Night in San Francisco" (1981) που ηχογραφήθηκε μαζί με τον John McLaughlin και τον Al Di Meola πούλησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Δισκογραφία

• Al verte las flores lloran (1969)
• Cada vez que nos miramos (1970)
• Son tus ojos dos estrellas (1971)
• Canastera (1972)
• Caminito de Totana (1973)
• Soy caminante (1974)
• Arte y majestad (1975)
• Rosa María (1976)
• Castillo de arena (1977)
• La leyenda del tiempo (1979)
• Como el agua (1981)
• Calle Real (1983)
• Viviré (1984)
• Te lo dice Camarón (1986)
• Flamenco vivo (1987)
• Soy gitano (1989)
• Potro de rabia y miel (1992)



ΠΗΓΗ. 1. ikypros 
              2. el.wikipedia
              3. parallhlografos 


ΒΙΝΤΕΟ.  


                                                                 Entre dos aguas (1976)



                                                                Tico Tico



 
Mediterranean Sundance Friday Night in San Francisco



                                             Paco de Lucia, Γιώργος Νταλάρας - El Emigrante