ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Σεισμικά ρήγματα και ηφαίστεια στο βυθό της Σαντορίνης

ΤΡΙΤΗ 24-1-2017


Η έρευνα Αμερικανών, Βρετανών και Ελλήνων επιστημόνων στο βυθό της Σαντορίνης έφερε αποκαλύψεις. 

Οι επιστήμονες βρήκαν νέους ηφαιστειακούς κώνους, αλλά και σεισμικά ρήγματα που ευθύνονται για τον μεγάλο σεισμό...
 
Επί 26 ημέρες οι επιστήμονες στο πλαίσιο του πειράματος “Πρωτέας” έκαναν για πρώτη φορά στην ιστορία πλήρη καταγραφή του υποθαλάσσιου χώρου της Σαντορίνης. 

Η χαρτογράφηση έδειξε πρωτόγνωρα ευρήματα, από μεγάλα ρήγματα, ως “βουνά”, αλλά και ηφαιστειακός κώνους.



Οι έρευνες έγιναν το χειμώνα του 2013, όμως τώρα έρχονται στο φως τα αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος αποκαλύφθηκαν έξι νέοι ηφαιστειακοί κώνοι, εντοπίστηκαν άγνωστα ενεργά σεισμικά ρήγματα και μάλιστα το ένα θεωρείται υπεύθυνο για τον μεγάλο σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ενώ βρέθηκε και ένα υποθαλάσσιο όρος ύψους 300 μέτρων.


 

Μάλιστα η έρευνα θα δώσει μια τρισδιάστατη απεικόνιση σε βάθος 12 χιλιομέτρων των μαγματικών θαλάμων τόσο του ηφαιστείου της Σαντορίνης, όσο και του γειτονικού Κολούμπου, το οποίο θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς είναι επτά φορές πιο ενεργό από εκείνο της Σαντορίνης. Το ηφαίστειο αυτό μάλιστα φάνηκε να ξυπνάει την περίοδο 2011-2012 δίνοντας μια σειρά σεισμικών δονήσεων...

Οι επιστήμονες διάλεξαν τη Σαντορίνη καθώς είναι το ηφαίστειο που έδωσε τη μεγαλύτερη έκρηξη στην ιστορία τα τελευταία 10.000. 

Η έκρηξη του 1615 με 1620 π.Χ. Θεωρείται ότι άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.



ΠΗΓΗ.newsit.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου