ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΣΟΥΜΑΝ της Σοφίας Καψούρου στο Εθνικό Θέατρο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-1-2017


 
Το Εθνικό Θέατρο δίνει βήμα στην νέα ελληνική δραματουργία και παρουσιάζει έργα τεσσάρων νέων ελλήνων συγγραφέων στη Σκηνή-«Νίκος Κούρκουλος», στο πλαίσιο της δράσης «Ο συγγραφέας του μήνα».




Τα έργα θα παίζονται από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο 2016 (ένα έργο ανά μήνα), ως αποτέλεσμα μιας πρωτότυπης διαδικασίας προετοιμασίας, μετά από περίπου 25 ημέρες πρόβας για το καθένα. Το σκηνικό αποτέλεσμα είναι συνεπώς μια παράσταση «εν εξελίξει», που έχει κύριο στόχο να συστήσει στο κοινό τα έργα και τους συγγραφείς.

Το πρώτο έργο είναι ο «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου και αντλεί την έμπνευσή του από τη ζωή του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο χώρους και δύο εποχές: την Ευρώπη του 19ου αιώνα και την Αθήνα του 21ου. 


Με πολύ ιδιαίτερη γλώσσα, που συχνά αναπτύσσεται με ομοιοκατάληκτους στίχους, η συγγραφέας συνδυάζει τις δύο φαινομενικά ασύμβατες ιστορικές αλλά και κοινωνικές συνθήκες, για να τις συνδέσει με μια λύση-έκπληξη.

Η συγγραφέας του έργου Σοφία Καψούρου σημειώνει: Εννέα ήρωες. Κάποιοι νικητές, κάποιοι νικημένοι. Όλοι ρομαντικοί. 


Ο ρομαντικός ήρωας δεν έχει ούτε όνομα ούτε εποχή. Ορίζει την εποχή του. Και ως αντάλλαγμα η εποχή του τον εξορίζει. Ο ρομαντικός ήρωας δεν έχει πατρίδα. 

Ο ρομαντικός ήρωας δεν είναι ήρωας. Πότε δειλός, πότε ανυπεράσπιστος. Πάντα ποιητής. Πότε κωμικός, πότε τραγικός. Πάντα ερωτευμένος. Πότε τρελός, πότε μεγαλοφυής. Πάντα επικίνδυνος. Η μουσική έχει μέτρο. Ο λόγος του «Σούμαν» έχει μέτρο. Ο ρομαντικός ήρωας το μέτρο το ξεπερνά.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Αγγελική Αθανασιάδου
Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Οικονομίδη, Πάνος Κούγιας

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Βασιλάκης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Εύη Δόβελου, Ελεάνα Καυκαλά, Ταμίλα Κουλίεβα, Φώτης Λαζάρου, Δήμητρα Μητροπούλου, Ηλίας Παρασκευόπουλος, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος

Γενική είσοδος 5€
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 22:00






ΠΗΓΗ. monopoli.gr







Πηγή: www.monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου