ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Μπάνσκο - Ο χειμερινός προορισμός της Βουλγαρίας



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.  ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

Η πόλη του Μπάνσκο βρίσκεται στους πρόποδες του Πίριν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της κοιλάδας του Ραζλόγκ, σε υψόμετρο 936 μέτρων. 

Είναι τοποθετημένη σε ένα τεράστιο κώνο από προσχώσεις, σχηματισμένος από τον ποταμό Γκλάζνε, παραπόταμος του Νέστου. 

Η πόλη δημιουργήθηκε από την ένωση μερικών συνοικιών του αιώνα IX-X. Μέχρι το δέκατο όγδοο αιώνα οι κάτοικοι του Μπάνσκο είναι κυρίως κτηνοτρόφοι και αγρότες.
Κατά την Αναγέννηση η πόλη αναδύεται ως σημαντικό εμπορικό και επαγγελματικό κέντρο με μεγάλες επιρροές από τις  μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις.  

Η επαφή με την πλούσια ευρωπαϊκή κουλτούρα έχει μια πολύ ευεργετική επίδραση στην πνευματική πρόοδο των κατοίκων της. 

Η πόλη δίνει στο βουλγαρικό πολιτισμό προσωπικότητες μεγάλης εθνικής διάστασης – λογοτέχνες, ξυλογλύπτες, αρχιτέκτονες, ζωγράφους. 

Η πόλη είναι γεννέτειρα του Παϊσίου Χιλεντάρσκι, συγγραφέας της «Ιστορία Σλαβιανομπόλγκαρσκάια » από την οποία ξεκινά το κύμα της πολιτιστικής αφύπνισης στα βουλγαρικά εδάφη. 

Εδώ γεννήθηκε και ο Νεόφυτος Ρίλσκι - ο ιδρυτής της βουλγαρικής κοσμικής εκπαίδευσης και ο πρώτος Βούλγαρος εγκυκλοπαιδικός. 

Το Μπάνσκο είναι γεννέτειρα και του Τομά Βισάνοβ (Μολέρα)  – ιδρυτής της περίφημης Ζωγραφικής σχολής του Μπάνσκο, μία από τις σαφέστερες εκδηλώσεις της βουλγαρικής πολιτιστικής ανόδου στον XVIII -XIX αιώνα. 

Εξαιτίας της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της, η πόλη έχει μια ιδιότητα μιας μοναδικής πόλης διεθνούς σημασίας με 200 αυθεντικά διατηρημένα σπίτια από τη Βουλγαρική Αναγέννηση, 32 αρχιτεκτονικοί χώροι, 3 εκκλησίες, πολλά παρεκκλήσια και μουσεία.

Σήμερα, το Μπάνσκο είναι το μεγαλύτερο βουλγαρικό χιονοδρομικό κέντρο και ένα από τα πιο ελκυστικά κέντρα για τους σκιέρ τον χειμώνα αλλά  και για τους τουρίστες σε όλες τις εποχές του χρόνου. 

Στο Μπάνσκο τα ξενοδοχεία είναι πάνω από 50, από τα οποία σχεδόν όλα είναι ιδιωτικά.











 







ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. bansko.domino.bg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου