ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΝΤΑΒΟΣ - Από σήμερα η σύναξη του διεθνούς κεφαλαίου

ΤΡΙΤΗ 17-1-2017


 


Στο στρατοκρατούμενο θέρετρο της διεθνούς πλουτοκρατίας στο Νταβός της Ελβετίας ξεκινάει αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η 47η διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.




 Πρόκειται για την ετήσια σύναξη καπιταλιστών, διευθυντικών στελεχών μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των πολιτικών τους εκπροσώπων, επιστημόνων που στηρίζουν ή εξωραΐζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και «μαϊντανών» της «σοουμπίζ», που πασχίζουν πώς θα κάνουν το σύστημα εκμετάλλευσης υποτίθεται ...πιο ανθρώπινο. 

Το κεντρικό θέμα του φετινού Φόρουμ - που πρωτοξεκίνησε το 1971 από τον οικονομολόγο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Κλάους Σβαμπ, γιο Ελβετού βιομήχανου νυν πρόεδρό του - είναι «Responsive and Responsible Leadership», δηλαδή, «υπεύθυνη ηγεσία που δίνει απαντήσεις». 

 Ετσι το Φόρουμ που χρηματοδοτείται αδρά με χορηγίες των πιο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του πλανήτη, προτείνει καλύτερες ηγεσίες «που θα αφουγκράζονται τους λαούς», ώστε λέει ...η οικονομία της αγοράς, ο καπιταλισμός, να δημιουργεί λιγότερο αποκλεισμό.

Τη βαρβαρότητα ότι 8 μεγιστάνες του πλούτου (όπως οι Γκέιτς της «Μicrosoft», Σλιμ των ΜΜΕ, Ζουκεμπέργκ του Facebook) έχουν εισοδήματα όσο το 62% του πληθυσμού της Γης (3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι), δεν μπορούν να την κρύψουν. 

Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και η σχετική έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης της Oxfam, με αυτό το στοιχείο της μεγάλης ανισότητας που συνεχώς διευρύνεται. 
Βεβαίως και η οργάνωση Oxfam, προτείνει «λύσεις» στο πλαίσιο του συστήματος.

Ανησυχία φυσικά εκφράζεται - κάτι που φαίνεται και από τα θεματολογικά τραπέζια συζητήσεων του Φόρουμ - σχετικά με τις δυσκολίες της ανάκαμψης στην καπιταλιστική οικονομία παγκοσμίως, τη διαφορετική τακτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ και τα μέτρα εθνικού προστατευτισμού, τη διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, τα πεδία συγκρούσεων όπου εκφράζονται οι σφοδροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. 

Αναμένεται να ακουστούν και πάλι ευχολόγια για πιο ...ισόρροπη ανάπτυξη στο πλαίσιο ενός πιο «πολυπολικού κόσμου που θα συνεργάζεται», δηλαδή «μια πιο ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση», ιδεολόγημα που χρησιμοποιούν εκτός από τους αστούς και διαφόρων τύπων οπορτουνιστές, για να κρύψουν το συμβιβασμό τους στην πράξη με τον καπιταλισμό.

Ξεχωριστή σημασία, επίσης, δίνεται στην παρουσία του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ (για την πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο εκπροσώπηση της χώρας), ενώ θα συμμετάσχουν εκ μέρους της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ οι αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και διάφοροι πρώην πολιτικοί νυν ...φιλάνθρωποι.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου