ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΔΝΤ - «Χωρίς κούρεμα το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 275% το 2060!»

ΣΑΒΒΑΤΟ 28-1-2017


 




Της Χριστίνας Φλάσκου




 Υπάρχει τελικά μέλλον για την Ελλάδα σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από την έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέους όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «χωρίς κούρεμα αυτό θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ το 2060!».

Η συγκεκριμένη έκθεση που συντάχθηκε από τους οικονομολόγους του Ταμείου θα εξεταστεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», θα πρέπει να υπάρξει «σαφής ανακούφιση του ελληνικού χρέους», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ενώ δεν αναμένεται βελτίωση της κατάστασης ακόμη και εάν εφαρμοστούν οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ίδιο το Ταμείο!


Με βάση τις εκτιμήσεις, μάλιστα, του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος αναμένεται να φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2020, θα «υποχωρήσει» στο 164% έως το 2022 και στη συνέχεια «θα καταστεί εκ νέου εκρηκτικό φθάνοντας στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060»!

Οι εκτιμήσεις αυτές προκαλούν προβληματισμό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς ο κανονισμός του Ταμείου προβλέπει τη συμμετοχή του μόνο στην περίπτωση βιώσιμων χρεών. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σαν αποτέλσμα την πρόκληση αναστάτωσης στην Ευρωζώνη και ιδίως στο Βερολίνο.

Σε άλλο σημείο τονίζεται η ανάγκη για μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ακόμη και με τις φιλόδοξες πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί προς εφαρμογή, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πρόβλημα του χρέους».


Oι οικονομολόγοι του Ταμείου παραμένοντας σταθεροί στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αναγωρίζοντας «τις σκληρές θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες», ζητούν εκ νέου χαλάρωση των σκληρών δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους στο τρίτο Μνημόνιο.

Κομβικό, όμως, σημείο που φαίνεται και από το δημοσίευμα των «FT», είναι ότι το χρέος παραμένει ένα «λεπτό πολιτικό ζήτημα» κυρίως για τη Γερμανία και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη εκλογική διαδικασία.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη έγκειται και στο γεγονός ότι το 2017 αποτελεί έτος εκλογών, αρχής γενομένης από την Ολλανδία (στις 15 Μαρτίου) και ακολούθως σε Γαλλία (ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος στις αρχές Μαΐου) και φυσικά στη Γερμανία (το πιθανότερο τον Σεπτέμβριο).

Βασικός, βεβαία, προβληματισμός παραμένει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της Ελλάδας που μπορεί να προκληθεί από τη συνέχιση της διαμάχης μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους, λόγω εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος.





ΠΗΓΗ. pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου