ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

«Αγαπημένη Θεία Λένα», από τις 20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη

ΤΕΤΑΡΤΗ 18-1-2017


 


Ένα χαμένο κλειδί και ένα κλειστό ντουλαπάκι, στάθηκαν η αφορμή για την πραγματοποίηση της έκθεσης «Αγαπημένη Θεία Λένα», που φιλοξενεί από τις 20 Ιανουαρίου το Μουσείο Μπενάκη και είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της σημαντικής Ελληνίδας παιδαγωγού Αντιγόνης Μεταξά. 


 

Η έκθεση, την οποία επιμελείται η εγγονή της, Μαρία Ηλιού, συνοδεύεται από ένα ντοκιμαντέρ, αλλά και από την επανέκδοση δύο δημοφιλών βιβλίων της.
Η Αντιγόνη Μεταξά δημιούργησε τον πρώτο μόνιμο θεατρικό οργανισμό για παιδιά στην Αθήνα, το «Θέατρο του παιδιού», γράφοντας και ανεβάζοντας παραστάσεις από το 1933 έως το 1941. Η Θεία Λένα όμως, ήταν κυρίως γνωστή για τις παιδικές ραδιοφωνικές εκπομπές της. 


Από το 1939 έως το 1966, χιλιάδες ελληνόπουλα περίμεναν καθημερινά στο ραδιόφωνό τους να ακούσουν τα παραμύθια της από το ΕΙΡ (Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας).
Η «Ώρα του παιδιού», περιελάμβανε εκπομπές για όλες τις ηλικίες: «Η Θεία Λένα στα μικρά παιδιά», «Ελάτε να ταξιδέψουμε», «Η εφημεριδούλα της Θείας Λένας, «Τι μας λένε τα παιδιά», αλλά και εκπομπές με τα έπη του Ομήρου και αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για τα μεγαλύτερα παιδιά. Από το 1963 έως το 1971, οι νεότερες γενιές άκουγαν την εκπομπή «Καλημέρα, παιδάκια» από το ραδιόφωνο της ΥΕΝΕΔ.

Η Αντιγόνη Μεταξά έγραψε πάνω από 50 βιβλία – ανάμεσά τους η γνωστή Εγκυκλοπαίδεια του Παιδιού και η Μυθολογική Εγκυκλοπαίδεια – πρωτοπαρουσίασε σειρά δίσκων βινυλίου με παραμύθια και τραγούδια σε σκηνοθεσία του συζύγου της ραδιοσκηνοθέτη Κώστα Κροντηρά, και τις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά, «Συντροφιά με τη Θεία Λένα».
Το 1965, η Αντιγόνη Μεταξά βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του παιδαγωγικού της έργου. Έφυγε από τη ζωή το 1971, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο έργο, που βασίζεται στην ιδέα ότι μπορεί κανείς να μαθαίνει στα παιδιά σημαντικά πράγματα για τη ζωή και συγχρόνως να τα ψυγαγωγεί. 


Ο Κώστας Κροντηράς ανέλαβε την επανεκτύπωση των βιβλίων της, και η κόρη της, Λήδα Κροντηρά, συνέχισε το έργο της.
Ένα χαμένο κλειδί και ένα κλειστό ντουλαπάκι, που έσπασε η εγγονή της Μαρία Ηλιού το 2015 στο οικογενειακό σπίτι της Αντιγόνης Μεταξά στην Κινέττα, ήταν η αφορμή για να πραγματοποιηθεί το ντοκιμαντέρ και η έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Πρωτέας.

Το αφιέρωμα φιλοξενεί χαμένες φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο της που βρέθηκαν στο σπίτι στη θάλασσα, αλλά και υλικό από το αρχείο της Αντιγόνης Μεταξά, το οποίο είχε οργανώσει η Λήδα Κροντηρά. 


Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ακροατές των ραδιοφωνικών εκπομπών της «Θείας Λένας» από διαφορετικές δεκαετίες, όπως ο ιστορικός της ραδιοφωνίας Γιώργος Χατζηδάκης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, η σκηνοθέτης Κάρμεν Ρουγγέρη, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, η παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, Κάτια Καλλιτσουνάκη, η αρχιτέκτονας Ελένη Σαλουβάρδου και η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού.
Με αφορμή την έκθεση και το ντοκιμαντέρ, επανεκδόθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δύο από τα πιο γνωστά βιβλία της Αντιγόνης Μεταξά: «Άκουσέ με, Μαρία μου» (από τις εκδόσεις Πατάκη) για μικρότερα παιδιά, με παραμύθια με ιστορίες ζώων που φέρονται σαν άνθρωποι, και «Η ώρα του παιδιού, με παραμύθια απο τις εκπομπές της» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).




ΠΗΓΗ. nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου