ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Μόλις το 15% του προσωπικού οι νέοι σε ηλικία υπάλληλοι στο Δημάσιο τομέα

ΠΕΜΠΤΗ 26-1-2017




Είναι γεγονός το οποίο δυστυχώς δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το προσωπικό που υπηρετεί στο ελληνικό δημόσιο "γέρασε" και αυτό μαρτυρούν οι μεγάλες ηλικίες των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα σε αυτό. 



 Ένα στοιχείο από μόνο του είναι ενδεικτικό.Το νέο και προσοντούχο "αίμα" υπαλλήλων έχει την τελευταία πενταετία περιοριστεί δραματικά σε αριθμό  στο δημόσιο, καθώς υπάλληλοι ηλικίας μέχρι 30 ετών μετά βίας ξεπερνούν σε ποσοστό το 15% των 565.671 συνολικά υπαλλήλων που υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα, μιας και ο μεγάλος όγκος των υπαλλήλων είναι άνω των 45 ετών…

Αιτία της γήρανσης του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού αποτέλεσαν οι αυστηροί μνημονιακοί περιορισμοί και οι ποσοστώσεις που επέβαλαν οι δανειστές  στις προσλήψεις νέου προσωπικού στο δημόσιο, ενώ από την άλλη χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, την περίοδο της οικονομικής κρίσης  και προκειμένου να αποφύγουν την παράταση του εργασιακού τους βίου που έφεραν οι νέοι ασφαλιστικοί νόμοι, οδηγήθηκαν  στη φυγή  μέσω  πρόωρης η κανονικής συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάζεται επιστημονική επιτροπή στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αφορά  την ανθρωπογεωγραφία και την ηλικιακή κατανομή των υπαλλήλων στο δημόσιο, οι νέοι σε ηλικία έως 25 ετών αποτελούν μόλις το 2,1% του υπαλληλικού προσωπικού, από 25-30 ετών το 4,47% και από 30-35 ετών το 9,22%...

Οι ηλικιακές κατανομές των υπαλλήλων διευρύνθηκαν  ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία οπότε και αυξήθηκε ο μέσος όρος ηλικίας στο δημόσιο από 43,1 έτη το 2012 στα 45,3 το 2016. Μελέτη που συνέταξε τον περασμένο Νοέμβριο η ΑΔΕΔΥ με τίτλο "Απασχόληση και αμοιβές στο Δημόσιο Τομέα" έφερε στο φως και άλλα σημαντικά στοιχεία της ηλικιακής ανθρωπογεωγραφίας του δημοσίου. 

Συμπέρασμα πρώτον: 

Ενώ το 2012 οι δημόσιοι υπάλληλοι με ηλικία έως 30 ετών ήταν 69.771 , το 2016 ο αριθμός δεν ξεπέρασε τους 37.488.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στις ηλικίες έως 35 ετών. Το 2012 ο αριθμός των υπαλλήλων έως τα 35 ήταν 147.007, ενώ το 2016 μετά βίας έφτασε τις 89.644.

Ανάλογη ηλικιακή κατιούσα καταγράφεται και στις ηλικίες έως 40 ετών, ενώ πάνω από τα 40 έτη κατατάσσεται πληθυσμιακά  ο μεγάλος όγκος των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ που συναντήθηκαν πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα με υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως την αντιστροφή της όλης ανθρωπογεωγραφίας στο ελληνικό δημόσιο με τη στελέχωσή του με νέους και προσοντούχους υπαλλήλους και με αυξημένες δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά, οι παραινέσεις αυτές προσκρούουν σε μνημονιακές συμφωνίες που θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στις προσλήψεις όπως φέτος όπου η αναλογία διορισμών προς συνταξιοδοτήσεις δεν μπορεί να ξεπερνά τη μια πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις.



ΠΗΓΗ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου