ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Στον Μπομπ Ντίλαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΠΕΜΠΤΗ 13-10-2016




Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έτος 2016 απονέμεται στον Μπομπ Ντίλαν, για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης αμερικανικού τραγουδιού. 

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα το μεσημέρι στις 14.00, στη Στοκχόλμη η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους. 



Ο ανταγωνισμός για το φετινό βραβείο ήταν μεγάλος, καθώς πολλά μεγάλα ονόματα ήταν ανάμεσα στα «φαβορί» για το πολυπόθητο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ).

Ο Robert Allen Zimmerman, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς. Γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941 στο Ντουλούθ της Μινεσότα. 

Ως μαθητής γυμνασίου άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι και Λιτλ Ρίτσαρντ, με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική.

O Μπομπ Ντίλαν, πολύ μεγάλος μουσικός, στιχουργός και ποιητής επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του. 

Δεκάδες επίσημοι και ανεπίσημοι δίσκοι, βιογραφίες, διασκευές, ακυκλοφόρητες μαγνητοταινίες και τραγούδια μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής αυτής. 

Μεταξύ άλλων έχει γράψει μία συγκλονιστική αυτοβιογραφία με τίτλο «Η ζωή μου». 

Πρόκειται για ένα έργο που εμβαθύνει σε κρίσιμες φάσεις της ζωής και της σταδιοδρομίας του ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την προσωπική αναπόληση μιας σπάνιας εποχής. 

Αξιοποιεί τα στοιχεία που έχουν σφραγίσει τη μουσική του, το απαράμιλλο αφηγηματικό ταλέντο και την έξοχη εκφραστικότητα, και μετατρέπει την αυτοβιογραφία του σε έναν συγκινητικό στοχασμό πάνω στη ζωή, στους ανθρώπους και τους τόπους που τον βοήθησαν να εξελιχθεί ως άνθρωπος και ως μουσικός. 

ΒΙΝΤΕΟ.




ΠΗΓΗ. artinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου