ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεχάστε την οστεοαρθρίτιδα με βλαστοκύτταρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-9-2016


Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με τη χρήση βλαστοκυττάρων είναι μία νέα αναγεννητική θεραπεία που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από έμπειρους ορθοπεδικούς.


Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Πλέον δεν είναι αναγκαία η χειρουργική ή αρθροσκοπική λήψη του δείγματος ούτε και η χειρουργική τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων.

Τα επίπεδα ασφάλειας της διαδικασίας είναι πολύ υψηλά χωρίς καμία παρενέργεια ή αλλεργική αντίδραση. 

Η όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς. Ο ασθενής μπορεί άμεσα να κινητοποιηθεί χωρίς τη χρήση βακτηριών και να επανέλθει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Πλέον δεν είναι αναγκαία η χειρουργική ή αρθροσκοπική λήψη του δείγματος ούτε και η χειρουργική τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων.

Τα επίπεδα ασφάλειας της διαδικασίας είναι πολύ υψηλά χωρίς καμία παρενέργεια ή αλλεργική αντίδραση. Η όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο από εξειδικευμένους ορθοπεδικούς. 

Ο ασθενής μπορεί άμεσα να κινητοποιηθεί χωρίς τη χρήση βακτηριών και να επανέλθει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πώς γίνεται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα είναι το πρώτο στάδιο όλων των κυττάρων και στην περίπτωση της εκφυλιστικής ή τραυματικής βλάβης του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα) τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα.

Η λήψη του δείγματος γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Το δείγμα μεταφέρεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο όπου τελείται ο έλεγχος και η καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων υπό αποστειρωμένες συνθήκες. 

Η επεξεργασία χρειάζεται 4-5 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, οπότε έχουμε μία παραγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων βλαστοκυττάρων. 

Τα βλαστοκύτταρα αυτά είναι βιολογικό προϊόν και είναι ενεργοποιημένα και προγραμματισμένα να μετατραπούν σε χονδροκύτταρα όταν τοποθετηθούν στην περιοχή της βλάβης. Η τοποθέτηση γίνεται στο ιατρείο μας με μία απλή ενδαρθρική έκχυση υπό συνθήκες αποστείρωσης. 

Η ακριβής τοποθέτηση των βλαστοκυττάρων στο σημείο της βλάβης γίνεται υπό καθοδήγηση υπερήχου.

Η τριπλή δράση των βλαστοκυττάρων

Τα βλαστοκύτταρα όταν τοποθετηθούν στην άρθρωση έχουν τριπλή δράση. 

Αρχικά εκκρίνουν αυξητικούς, επουλωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες οι οποίοι μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την κινητικότητα της άρθρωσης. 

Μετέπειτα επιβραδύνουν τον ρυθμό εκφύλισης του χόνδρου περιορίζοντας τη βλάβη. 
Τέλος και το πιο σημαντικό είναι η ανάπλαση και η βελτίωση της ποιότητας του χόνδρου με αποτέλεσμα τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και την αποφυγή ενός χειρουργείου. 

Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι πολύ υψηλά με ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Εντός του πρώτου τριμήνου οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σημαντική βελτίωση του πόνου και της κινητικότητας της άρθρωσης. 

Η βελτίωση αυτή συνεχίζεται και πέραν του ενός έτους. Η παρακολούθηση γίνεται με μαγνητική τομογραφία ανά τακτά χρονικά διαστήματα για αξιολόγηση της βελτίωσης της βλάβης και της ποιότητας του χόνδρου.

Η εφαρμογή των βλαστοκυττάρων έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς της ορθοπεδικής όπως οι αθλητικές κακώσεις (ρήξη μηνίσκου, μερική ρήξη χιαστού) μερική ρήξη τενόντων ή συνδέσμων, κακώσεις μαλακών μορίων ή μυών και οστεονέκρωση.

Οι αναγεννητικές και αναπλαστικές ιδιότητες των βλαστοκυττάρων δημιουργούν νέα δεδομένα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

 Η αναίμακτη και ανώδυνη διαδικασία προσφέρει μία μη επεμβατική αυτόλογη θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν χειρουργικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχαήλ, Ορθοπεδικός Χειρουργός τηλ.: 693 709 3980 & 2106837010



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου