ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

«Αμπαλάρουν» το νέο αντιλαϊκό πακέτο

ΚΥΡΙΑΚΗ 18-9-2016



Δρομολογούνται νέα σκληρά αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, που πατούν πάνω στα προηγούμενα, σε συνδυασμό με τις έτοιμες πολλαπλές ενισχύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές:
  • Στο θέμα του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει η πεποίθηση ότι θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες μέρες. Η συμφωνία τους περιλαμβάνει τη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου και της διοίκησης του ταμείου και βέβαια τη μεταβίβαση σε αυτό της δεύτερης γκάμας των επιχειρήσεων, που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.
Σε πρώτη φάση, στο νέο ταμείο θα μεταβιβαστεί η συμμετοχή του κράτους σε ακόμη 8 εταιρείες (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ΕΛΒΟ, «Αττικό Μετρό», ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ενδεχομένως ΕΑΒ). Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα (σε συνέχεια των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ), ενώ μέχρι το Δεκέμβρη η λίστα θα συμπληρωθεί και με νέες επιχειρήσεις υπό κρατική διαχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος αξιωματούχος, Ζακ Λε Παπ, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος της Κρ. Λαγκάρντ όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τίθεται επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου και ο Ισπανός, Ντ. Βεγκάρα, αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - χρηματοδότη του ελληνικού κράτους από την πλευρά της Ευρωζώνης - ως μέλος.
  • Σύγκλιση σε σημείο ταύτισης καταγράφεται στο ζήτημα της προκλητικής για το λαό ρύθμισης που αφορά στην «εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων», από τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, αν και «υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση».
Παράλληλα, οι «διαφορές» σχετικά με την προκλητική ρύθμιση που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση όσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας, φαίνεται να εντοπίζονται στη φορολογία, με την πλευρά των δανειστών να βάζει στο τραπέζι την επιβολή φόρων σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.
  • Η συμφωνία «κλειδώνει» και στο ζήτημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης «πλαστικού χρήματος» (τραπεζικές κάρτες). «Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 
Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού», επισημαίνει η συγκυβέρνηση, σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας ενός «ακατάσχετου» τραπεζικού λογαριασμού, όπου θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από πωλήσεις που διεκπεραιώνονται με «πλαστικό χρήμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, φαίνεται να... παραπέμπεται για το το μέλλον η πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ σχετικά με τον «ακατάσχετο λογαριασμό» για τα χρέη των επαγγελματιών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να «καμουφλαριστεί» με την παροχή άλλων «κινήτρων» προς τους επαγγελματίες σχετικά με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος».
  • Τέλος, αν και για την ώρα δεν ομολογείται από τη συγκυβέρνηση, το κουαρτέτο ξέκοψε τη συζήτηση περί «μείωσης» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών μετά το 2018. Αυτά θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και αναμένεται να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, δηλαδή και για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που προγραμματίζεται για το 2018.
 
Με το βλέμμα στην ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου
 
Την ίδια ώρα, «διχογνωμίες» μεταξύ συγκυβέρνησης και κουαρτέτου εμφανίζονται γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου. Στα ζητήματα αυτά επικεντρώθηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, «παρατηρήσεις» δέχθηκε το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο», που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «ορισμένες διαφωνίες» καταγράφηκαν ως προς το πλάνο υλοποίησής του.

Παράλληλα, στα παζάρια βρίσκεται το ζήτημα της μετατροπής του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αιτιάσεις» του κουαρτέτου αφορούν στην αδυναμία εξασφάλισης μεγάλων κονδυλίων, τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία του «αναπτυξιακού ταμείου», στην έλλειψη τεχνικής υποδομής, ενώ η συγκρότηση του νέου ταμείου θα απαιτήσει και την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου