ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Απόφαση - βόμβα για το «κούρεμα» στις καταθέσεις

ΤΕΤΑΡΤΗ 21-9-2016




 
Tο «καλώς έχειν» στο πρώτο ευρωπαϊκό bail in μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, δηλαδή στο κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, έδωσε ανώτερο ευρωπαϊκό δικαστήριο της Ε.Ε. όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. 
 
 
 
 
 
 Συγκεκριμένα το δικαστήριο αναφέρει ότι ομάδα Κυπρίων καταθετών δεν δικαιούνται αποζημίωσης για τις ζημίες που απορρέουν από τη διάσωση τραπεζών της χώρας.
 
Το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τα οποία όπως υποστήριζε η ομάδα των Κυπρίων παραβιάστηκαν στο πλαίσιο της υλοποίησης της αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκε στην οικονομία και στις τράπεζες της χώρας.
 
 Οι ιδιώτες προσέφυγαν στο συγκεκριμένο δικαστήριο μετά την απορριπτική απόφαση κατώτερου δικαστηρίου της Ε.Ε. το 2014 στις αγωγές τους μέσω των οποίων διεκδικούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της ΕΕ που  τους οδήγησε σε απώλειες στο πλαίσιο της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου και των τραπεζών της.
 
 Οι καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας της Τράπεζας  Κύπρου έχασαν με στοχευμένες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης στο πλαίσιο της διάσωσης  , τις καταθέσεις τους που υπερέβαιναν τις 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα.
 
Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο και για άλλες περιπτώσεις που γίνει «κούρεμα» καταθέσεων.
 
 
ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου