ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Το ΙΚΑ αλλάζει επί το δυσμενέστερον τον νόμο Κατρούγκαλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-7-2016



Την εφαρμογή δυσμενέστερων ρυθμίσεων από αυτές που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει εγκύκλιος του ΙΚΑ για τα κατώτατα όρια συντάξεων και το πέναλτι 10% στις μειωμένες συντάξεις, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.


 

Η εγκύκλιος ορίζει ότι μόνο το οργανικό κομμάτι της σύνταξης θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν με τα κατώτερα όρια και καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία θεμελίωσης δικαιώματος. 

Αντίστοιχα, και όσοι βγουν με μειωμένη σύνταξη θα υποστούν επιπλέον πέναλτι -10% στη σύνταξή τους, μέχρι να φθάσουν το θεσμοθετημένο όριο για πλήρη. 

 Σύμφωνα με την Καθημερινή, αν και ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ορίζει ρητά ότι όλες οι εκκρεμείς μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016 αιτήσεις συνταξιοδότησης θα κριθούν κατά τα ισχύοντα μέχρι 31/12/2014, η εγκύκλιος του ΙΚΑ προβλέπει την εφαρμογή των δυσμενών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν εντός του 2015 (περί κατώτατων ορίων και επιπλέον πέναλτι 10%) και για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν από τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός εκτιμώντας ότι το υπουργείο Εργασίας οφείλει να διευκρινίσει τι τελικά ισχύει, καθώς, όπως επισημαίνουν, ο νόμος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με μία εγκύκλιο. 

Αναλυτικά, ορίζει ότι, όταν το ΙΚΑ είναι απονέμων φορέας για αιτήσεις που εμπίπτουν στο νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τον Ν. 4387/2016 και ανεξαρτήτως ημερομηνίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα χορηγείται μόνον το οργανικό ποσό της σύνταξης, δηλαδή το ποσό της κλάσης της επανένταξης, ακόμη και εάν αυτό είναι μικρότερο του κατώτατου ορίου (486,84 ευρώ) για παλαιούς ασφαλισμένους ή το ποσό του αθροίσματος των τμηματικών συντάξεων για νέους ασφαλισμένους ακόμη και εάν αυτό είναι μικρότερο του κατώτατου ορίου (495,74 ευρώ). 

Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης.

Αντίστοιχα, η εγκύκλιος ορίζει πως, όταν το ΙΚΑ είναι απονέμων φορέας σε μειωμένη σύνταξη που θεμελιώνεται με το προϊσχύον του Ν. 4387/2016 πλαίσιο από 19/8/2015 και μετά, θα επιβάλλεται επιπλέον μείωση κατά 10%.



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου