ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Οι αυξήσεις στην παρακράτηση φόρου και στα τέλη κυκλοφορίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-5-2016

Σε άμεση εφαρμογή τίθενται όσα ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο, την προηγούμενη Κυριακή (8/5/2016). Τα ψέμματα τελείωσαν και πλέον ο ελληνικός λαός καλείται να σηκώσει νέο δυσβάσταχτο φορτίο. 
 
Από το βράδυ της Πέμπτης (12/5/2016) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό, μαζί με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. 


 Πολλές από τις διατάξεις θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή μισθωτών και συνταξιούχων.

 Οι 76 σελίδες του νομοσχεδίου με τις τροπολογίες που προστέθηκαν σε αυτό δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες εκ των διατάξεών του τίθενται σε άμεση εφαρμογή.
 
Στα πρώτα μέτρα του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου που θα εφαρμοστούν είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ όπως επίσης και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ. 

Παρακράτηση φόρου
 
Οι μισθωτοί με εισόδημα από 9.000 ως 25.000 ευρώ το χρόνο είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αύξησης παρακράτησης φόρου λόγω του αφορολόγητου που "πέφτει" στα 8636 για άγαμους ή για έγγαμος χωρίς παιδί από 9.545 ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται και η μηνιαία παρακράτηση εισφορών κατά 0,5%. 

Τα ποσά που θα χάσουν οι μισθωτοί ύστερα από την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και της αύξηση των εισφορών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση είναι:
  • Χωρίς παιδιά από 19,5 ευρώ ως 32,7 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000
  • Με ένα παιδί από 15,4 ευρώ ως 28,6 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000
  • Με δύο παιδιά από 11,3 ευρώ ως 24,4 και εισοδήματα από 9.500 ως 25.000
Υπενθυμίζεται ότι η αυξημένη παρακράτηση θα υπολογιστεί αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2016, που σημαίνει ότι ουσιαστικά ως το τέλος του χρόνου τα ποσά της παρακράτησης διπλασιάζονται τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα όσο και για του συνταξιούχους. 

«Κερδισμένοι» θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 28.000 ως 40.000 ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από 2,1 ευρώ και φτάνει στα 41 ευρώ το μήνα. 

Τα τέλη κυκλοφορίας
 
Η δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ φέρνει και την ενεργοποίηση της διάταξης για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και την ανάκτηση των πινακίδων κυκλοφορίας που έχουν κατατεθεί καθώς οι ιδιοκτήτες πολλών αυτοκινήτων δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα υψηλά τέλη. 

Η διάταξη αναφέρει:
  • για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας
  • για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας
  • για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2016 συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.
Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. 

Έτσι, αν κάποιος σπεύσει μέσα στον Μάιο, θα πρέπει να πληρώσει τα 10/12 των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσει τις πινακίδες μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Δείτε το ΦΕΚ σε pdf



ΠΗΓΗ. reporter.gr 


Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου