ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

"Μονή Δαφνίου-Ψηφίδες στο χρόνο" - Εκδήλωση για το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΤΕΤΑΡΤΗ 13-4-2016




 
 
 
Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στις 7:00 μ.μ.,
εκδήλωση στην πλατεία έξω από τη Μονή Δαφνίου/ τέρμα Ιεράς Οδού Χαϊδάρι


 
 
 
«Μονή Δαφνίου-Ψηφίδες στο χρόνο»
 
Η οχυρωμένη Μονή Δαφνίου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και τα πλέον προβεβλημένα βυζαντινά μνημεία και έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, το 1990.
Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. παρακολουθεί από το 1999, που έγινε ο μεγάλος σεισμός και «τραυμάτισε» για μια ακόμα φορά τη Μονή Δαφνίου, όλες τις διαδικασίες μελέτης, συντήρησης των ψηφιδωτών, στήριξης του Καθολικού και γενικότερα των έργων στο προαύλιο χώρο και στο τείχος του Μνημείου. 
 
Σήμερα, 17 χρόνια μετά το σεισμό, ο χρόνος ολοκλήρωσης της αναστήλωσης του μνημείου παρατείνεται για πολλοστή φορά, καταδικάζοντας το μνημείο σε απομόνωση και στερώντας από τους επισκέπτες τη δυνατότητα να το γνωρίσουν και να το θαυμάσουν από κοντά.
Ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 18 Απριλίου, διοργανώνουν την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στις 7:00 μ.μ., εκδήλωση στην πλατεία έξω από τη Μονή Δαφνίου.

Η εκδήλωση «Μονή Δαφνίου-Ψηφίδες στο χρόνο» είναι μια προσπάθεια ανάγνωσης του μνημείου μέσα από τις αισθήσεις και παράλληλα μια διαμαρτυρία για την αδικαιολόγητη, πλέον, καθυστέρηση που το καταδικάζει σε απομόνωση.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης:
 
1. Χαιρετισμοί Δημάρχου Χαϊδαρίου και Προέδρου του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
2. Περιγραφές περιηγητών (Καμπούλογλου, Λαμπάκη, Κρίστιαν Άντερσεν, Βιργινίας Γουλφ, Σίμωνα Καρρά, Πασαγιάννη κ.α.) της Μονής Δαφνίου μέσα στο χρόνο.
Διαβάζουν οι : Γιάννης Ιγγλέσης, Νίκος Καρούνης, Ελευθερία Μπουρολιά και Δημήτρης Τσουκάλης. Επιμέλεια: Φλώρα Ορφανουδάκη.
3. «Η Μονή Δαφνίου μέσα από τη τέχνη» παρουσίαση-προβολή από τον Γιάννη Ιγγλέση.
4. Προβολή του πρώτου ελληνικού πολιτιστικού ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΔΑΦΝΙ» του Δημήτρη Προκοπίου, που γυρίστηκε το 1956, και είχε βραβευθεί με το πρώτο Βραβείο στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Νέας Υόρκης.
5. Βυζαντινοί ύμνοι από τον «Γυναικείο Βυζαντινό Χορό». Διεύθυνση: Μύριαμ Μαρίνου.

Πριν αρχίσει η εκδήλωση θα παρουσιάζονται με διαφάνειες τα ψηφιδωτά της Μονής Δαφνίου. Επιμέλεια: Βούλας Σοφού.
Πληροφορίες:  τηλ.  6932269532, 6909283795    e-mail:  sofiadimitriou@gmail.com

Είσοδος Ελεύθερη
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ. xaidarisimera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου