ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Απόκριες στην Αθήνα με τους Κουδουναραίους Διστόμου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-3-2016




Στην αποκριάτικη Αθήνα θα βρίσκονται οι ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΑΙΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΥ το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 και θα δώσουν το δικό τους ...ήχο, χρώμα στο κέντρο της Πρωτεύουσας με την αθυρόστομη σάτιρά τους και τα πικάντικα, επίκαιρα, στιχάκια! 



Ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι κουδούνια νέοι και νέες συνεχίζουν ένα πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με αθυρόστομη γλώσσα και καυτή σάτιρα.

Ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ενέταξε στο επίσημο αποκριάτικο πρόγραμμά του τους τραγόμορφους Κουδουναραίους του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου για μια μεγάλη βόλτα που θα αρχίσει στις 18.30 του Σαββάτου από την Πλατεία Κλαυθμώνος και από την Σταδίου θα μπουν στην Πλατεία Συντάγματος (Μετρό και μπροστά από την Βουλή), για να κατηφορίσουν μετά στην πολυσύχναστη Ερμού και την Καπνικαρέα και θα μπουν στην Πλατεία Μοναστηρακιου (μπροστά στο Μετρό), εν συνεχεία θα πορευτούν στην Αιόλου, θα σταθούν την Πλατεία Αγίας Ειρήνης και θα καταλήξουν στην Πλατεία Κοτζιά, μπροστά στο Δημαρχείο! 

Μια ...θορυβώδη, χαρούμενη πορεία με την οποία θα μεταφέρουν στην πρωτεύουσα το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με αυτοσχέδια δρώμενα, τραγούδι και φυσικά άφθονη επίκαιρη και καυτή σάτιρα!

  ...αρχίζουν τα  κουδούνια στην Πλατεία ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (μπροστά στο Ταχυδρομείο)! Οι ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΑΙΟΙ του Διστόμου, θα κάνουν στην συνέχεια, όπως και πέρυσι τη ...θορυβώδη αποκριάτικη βόλτα τους! 

Από το Σύνταγμα στην Ερμού μέχρι Μοναστηράκι και τα γύρω στενά και πίσω ξανά μπροστά στο Μετρό και μπροστά στην Βουλή , θα μεταφέρουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με δρώμενα και καυτή σάτιρα στην πρωτεύουσα!

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους,  προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. 

Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και εν κινήσει ''παράσταση'', αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική  και  κοινωνική  επικαιρότητα.

Η εντυπωσιακή παρουσία τους  σημαδεύεται  με το καθιερωμένο "τολμηρό" τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους!

Ένα έθιμο που συνεχίζεται εκατονταετίες στο Δίστομο Βοιωτίας χωρίς σταματημό.

Μια μικρή ...γεύση από τα καυτά στιχάκια:
''Ευχόμαστε Τριώδιο με όργια και χάρες/
με την κυβέρνηση σωστή και δίχως  σαχλαμάρες!
Καλώστην την Σαρακοστή με σκόρδα και κρεμμύδια/
γ@... την, την Τρόικα, του Δου-Νου-Του  τ' αρχ...@!''




ΠΗΓΗ. culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου