ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Κίνδυνος για όσους εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες

ΣΑΒΒΑΤΟ 16-1-2016





Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων, αντιμετωπίζουν τα άτομα που εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.



 
Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, έγινε σε δείγμα 75.000 νοσοκόμων, 30-55 ετών, για μια περίοδο 22 ετών και επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. 

Οι εργαζόμενες δούλευαν τουλάχιστον τρεις νύχτες τον μήνα, καθώς και απογεύματα, πέρα από τα συνήθη πρωινά ωράριά τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Εύα Σερνχάμερ, αναλύοντας τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι, όσες γυναίκες εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες για περισσότερα από πέντε χρόνια, είχαν αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν 11% μεγαλύτερος στις γυναίκες που είχαν εργαστεί για έξι έως 15 χρόνια σε βάρδιες, ενώ ο κίνδυνος ήταν 19% έως 23% μεγαλύτερος, για πρόωρο καρδιαγγειακό θάνατο.

Όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου, οι εναλλασσόμενες βάρδιες δεν φάνηκε να σχετίζονται ιδιαίτερα, με εξαίρεση τον καρκίνο των πνευμόνων, που παρατηρήθηκε αύξηση 25% της πιθανότητας θανάτου για όσες είχαν εργαστεί πρωί-βράδυ για πάνω από 15 χρόνια.
Όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες, ο ύπνος και η φυσιολογική λειτουργία του βιολογικού ρολογιού παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στην αποφυγή του καρκίνου. 

Να σημειωθεί ότι, από το 2007 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την εργασία σε νυχτερινές βάρδιες στις πιθανές αιτίες καρκίνου, καθώς διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου.


ΠΗΓΗ. ygeia-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου