ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Ο λιμός χτυπάει την «πόρτα» της Συρίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 9-1-2016




Τουλάχιστον 23 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα από την 1η Δεκεμβρίου στη Μάνταγια, την πόλη της Συρίας που πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζεται για να διανείμει βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής.


Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που εδρεύουν στη Γενεύη, περίπου 40.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά, έχουν ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε αυτήν την περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται υπό την πολιορκία του συριακού στρατού εδώ και 6 μήνες.

«Η κατάσταση είναι τρομακτική» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ρούπερτ Κόλβιλ, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων και το εύρος των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μάνταγια είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης στην περιοχή.

Ενώπιον της παγκόσμιας κατακραυγής, η κυβέρνηση της Δαμασκού έδωσε τελικά χθες Πέμπτη το πράσινο φως προκειμένου ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια.

ΒΙΝΤΕΟ.


 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διευκρίνισαν ότι μεταξύ των 23 ανθρώπων που πέθαναν από την πείνα και έχουν καταγραφθεί στο ιατρικό κέντρο τους, οι έξι ήταν ηλικίας μικρότερης του ενός μήνα και οι πέντε ήταν άνω των 60 ετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις ή από ελεύθερους σκοπευτές καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να βρουν τρόφιμα να φάνε.



«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παράδειγμα των επιπτώσεων που προκαλεί η προσφυγή (στο μέσο) της πολιορκίας (μιας πόλης) στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής στρατηγικής» σχολίασε ο διευθυντής των Επιχειρήσεων των MSF, Μπρις ντε Βιν σε ένα δελτίο Τύπου.

Το ιατρικό προσωπικό της Μάνταγια έχει ως πρωταρχικό στόχο να δώσει στα παιδιά φαρμακευτικά σιρόπια, τη μοναδική πηγή που διαθέτουν σακχάρων και ενέργειας, προσέθεσε ο ίδιος και επισήμανε ότι η πολιορκημένη πόλη είναι «στην κυριολεξία μια υπαίθρια φυλακή» για τουλάχιστον τους μισούς από τους κατοίκους.

«Δεν υπάρχει κανένα μέσο να εισέλθει κανείς εκεί ή να εξέλθει, μόνο να πεθάνει» κατήγγειλε ο ίδιος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της Δαμασκού να επιτρέψει τη διανομή τροφίμων, όμως υπογράμμισαν ότι «η άμεση μεταφορά φαρμάκων πρέπει επίσης να αποτελεί μια προτεραιότητα».

Στη Γενεύη, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η βοήθεια θα ξεκινήσει για την Μάνταγια εντός των προσεχών ημερών, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της επιχείρησης.

Οι οχηματοπομπές αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Δαμασκό και να διασχίσουν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. 

 Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ η πόλη δεν είχε λάβει ανθρωπιστική βοήθεια από τον Οκτώβριο του 2015.


ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου