ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΔΝΤ - ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - Να αρχίσουν να πληρώνουν, για το άσυλο που τους χορηγήθηκε

ΚΥΡΙΑΚΗ 24-1-2016



Δωρεάν εργασία για να ξοφλήσουν το κόστος διάσωσης της ζωής τους, ετοιμάζουν τα μονοπώλια για τους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, με αφορμή το Προσφυγικό, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια νέα επίθεση στους εργαζόμενους των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 


 Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παρουσίασαν στη σύνοδο του Νταβός «απαντήσεις» για τη «γρήγορη» ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να γίνουν σε άμεσο χρόνο εκμεταλλεύσιμοι για τα μονοπώλια. 

Μεσοπρόθεσμα, ο οικονομικός αντίκτυπος του προσφυγικού κύματος, όπως τον καταλαβαίνουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, θα εξαρτηθεί «σε μεγάλο βαθμό» από την ικανότητα των προσφύγων να βρουν δουλειά και να καταβάλλουν φόρους και κοινωνικές εισφορές, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ. 

Να αρχίσουν να πληρώνουν, δηλαδή, για το άσυλο που τους χορηγήθηκε. Ωστόσο, δε λείπουν και τα εμπόδια, όπως της γλώσσας, τα προβλήματα ισοτιμίας των διπλωμάτων αλλά, επίσης, και η απαγόρευση σε όσους ζητούν άσυλο να εργάζονται όταν εξετάζεται η υπόθεσή τους.

Το ΔΝΤ προτείνει να «ελαχιστοποιηθούν» αυτοί οι περιορισμοί και να προωθηθεί η ιδέα του να αρθεί «προσωρινά» η υποχρέωση προς τους εργοδότες να καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό όταν απασχολούν αιτούντες άσυλο. 

Τζάμπα δουλειά, δηλαδή. Ομως, μία άλλη εξίσου σοβαρή πλευρά είναι πως με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά επιδιώκουν τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για τους εργαζόμενους στα κράτη της ΕΕ, αφού οι εργοδότες θα μπορούν να εκβιάζουν αφού θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς να πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές και βέβαια με όποιον μισθό - πείνας θέλουν.

«Με το ποσοστό της ανεργίας να είναι υψηλό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ενσωμάτωση των προσφύγων (...) θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο χρόνο απ' ό,τι αλλού», προβλέπει η έκθεση. 

Βραχυπρόθεσμα, αυτό το κύμα ανθρώπων, που δεν έχει προηγούμενο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα έχει ανάμεικτη επίδραση σύμφωνα με το ΔΝΤ: 

Οι κρατικές δαπάνες που αφορούν την υποδοχή των προσφύγων θα μεταφραστούν αυτόματα σε μια «μέτρια» επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά αντίστοιχα θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. 

Η επαγγελματική ενσωμάτωση (βλ. εκμετάλλευση) των προσφύγων είναι πάντως ζωτικής σημασίας, για να μπορέσουν να συνεισφέρουν στους φόρους και να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση για τις χώρες υποδοχής, περιορίζοντας τον κίνδυνο του «κοινωνικού αποκλεισμού», επισημαίνει το ΔΝΤ.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου