ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Αλλο ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

ΚΥΡΙΑΚΗ 20-12-2015




Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), για την τροπολογία που κατατέθηκε για την υλοποίηση έργων σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους από φορείς εκτός των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού
 
 
 
 Ουσιαστικά, όπως σημειώνεται, είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται στον αρχαιολογικό νόμο η υλοποίηση έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από άλλους φορείς. 
Ακόμα, με τη συγκεκριμένη τροπολογία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εκχώρηση ακόμα μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, εργολάβους και ΜΚΟ που ήδη εκφράζουν το ενδιαφέρον τους. 
 
Αλλωστε, οι όποιες αναδιαρθρώσεις στον πολιτισμό και στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, όλη την περίοδο της κρίσης είχαν ως βασικά στοιχεία τους τη δραστική περικοπή της ανέκαθεν πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης και την εισαγωγή ενός πλέγματος μέτρων που διευκολύνουν την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του τομέα από το μεγάλο κεφάλαιο.
 
Τη συγκεκριμένη τροπολογία κατήγγειλε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος σε συζήτηση στη Βουλή, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η τροπολογία αυτή ουσιαστικά παραδίδει την εκτέλεση έργων σε αρχαιολογικά μνημεία στους ιδιώτες και βάζει κι εδώ το φερετζέ ότι εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να γίνεται με την έγκριση της πολιτείας».

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΥΠΠΟ έχει ως εξής:

«Ολο το προηγούμενο διάστημα βλέπουμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο από εκεί που είχαν σταματήσει οι προηγούμενοι (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). 

Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που εφαρμόζουν για τη «σωτηρία της χώρας», εξαπατούν το λαό και παράλληλα στηρίζουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, κινείται η τροπολογία που κατέθεσε την Τετάρτη, 16 Δεκέμβρη, ο υπουργός Πολιτισμού και μάλιστα εκπρόθεσμα για να ψηφιστεί την Τετάρτη: 

"Για την υλοποίηση έργων σε κηρυγμένα μνημεία, χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδούμενων από πόρους της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών, από φορείς εκτός των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαιτείται η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται κατόπιν διατύπωσης γνώμης από το αρμόδιο Συμβούλιο. 

Η έκδοση της ως άνω Υπουργικής Απόφασης αποτελεί προαπαιτούμενο όρο για την παραδεκτή υποβολή πρότασης εκ μέρους του φορέα υλοποίησης του έργου για την ένταξη οιουδήποτε έργου σε επιχειρησιακό πρόγραμμα υλοποίησης συγχρηματοδούμενων έργων ή και σε οποιοδήποτε χρηματοδοτούμενο από εθνικούς πόρους πρόγραμμα".

Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται στον Αρχαιολογικό Νόμο η υλοποίηση έργου σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους από άλλους φορείς.

Με βάση τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 υπάρχει πλήρης πρόβλεψη για εργασίες τρίτων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας (άρθρα 10 και 11 του Ν. 3028/2002, ενώ για τις επεμβάσεις συντήρησης και προστασίας υπάρχουν τα άρθρα 40, 41, 42 και 43, που ικανοποιητικά προβλέπουν τη σχετική διαδικασία).

Τα παραδείγματα αναρίθμητα: 
όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες (ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδός, ΙΟΝΙΑ, Ε65 κ.λπ.), τα ορυχεία της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Κοζάνη (Αμύνταιο, Μαυροπηγή, Αχλάδα κ.ά.), έργα των ΟΤΑ για ύδρευση - αποχέτευση σε όλη σχεδόν τη χώρα, ανέγερση σχολείων ή νοσοκομείων (Κέρκυρα, Ηράκλειο κ.ά.), ανέγερση φραγμάτων (Αποσέλεμι Ηρακλείου), κανάλια άρδευσης και διαχείριση ποταμών-λιμνών (Ελαιώνας Φωκίδας, λίμνη Κάρλα Θεσσαλίας κ.ά.), ανέγερση ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, άλλων κτιρίων (π.χ. έργα "Ιδρύματος Νιάρχου" στον Πειραιά). 

Ακόμη και εργασίες σε Μνημεία που έγιναν από ΟΤΑ, την πλήρη εποπτεία και διαχείριση των εργασιών είχαν οι κατά τόπους Εφορείες.

Η τροπολογία ουσιαστικά αποδυναμώνει την ισχύ του αρχαιολογικού νόμου και ανοίγει πλέον το δρόμο για την πλήρη εισβολή εργολάβων, ΜΚΟ και άλλων "φιλάνθρωπων" και "ευαίσθητων" φορέων στη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς..

Θέλει ξεκάθαρα να επιτρέψει σε τρίτους (ΟΤΑ, ΜΚΟ, εργολάβους) την υλοποίηση των έργων, παρακάμπτοντας τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ-Α οδηγούν στην πλήρη διάλυσή τους. 

Είναι κοινό μυστικό ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων καλύπτουν συντριπτικά τις ανάγκες τους με το έκτακτο προσωπικό, που προσλαμβάνουν μέσω των έργων ΕΣΠΑ . 
Με την λήξη των εργασιών σε λίγες μέρες χιλιάδες συμβασιούχοι, που ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα ριχτούν στην ανεργία, αφήνοντας τις Υπηρεσίες γυμνές.

Εξάλλου, ήδη στο πλαίσιο των έργων ΕΣΠΑ, ακόμα και στην αυτεπιστασία, μεγάλο μέρος των εργασιών γίνονται πλέον με ανάθεση ή διαγωνισμό από εργολάβους. 
Κομμάτι - κομμάτι προχωράει η διάλυση των Εφορειών Αρχαιοτήτων. 
Με την ψήφιση της τροπολογίας, η οποία θα επιτρέπει πλέον σε τρίτους να εκτελούν ολόκληρα έργα σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, αποδομείται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η θέση μας, που εδώ και χρόνια τονίζουμε, ότι τα ΕΣΠΑ δεν είναι ευκαιρία αλλά μοχλός διάλυσης.

Καλούμε όλα τα Σωματεία του ΥΠΠΟ-Α αλλά και την Ομοσπονδία να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να παλέψουμε αποφασιστικά, κόντρα στο ρεύμα της υποταγής και των αυταπατών που καλλιεργούνται από συγκυβέρνηση και πλειοψηφίες στα Σωματεία, για να σταματήσουμε τον κατήφορο και να απαιτήσουμε ό,τι μας ανήκει.

Απαιτούμε:
  • Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία του ΥΠΠΟ-Α, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις ΜΚΟ και τους εργολάβους. Ολες οι εργασίες σε Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους να γίνονται μόνο από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ-Α.
  • Αμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ.
  • Οχι στο νέο μισθολόγιο. Επαναφορά των μισθών στο ύψος του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Χρηματοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη σωστή και με πρόγραμμα δράση των Υπηρεσιών. Για αποτελεσματική προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας».



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου