ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Αδυνατεί να υπολογίσει τις συντάξεις το ΙΚΑ

ΠΕΜΠΤΗ 17-12-2015


 


«Οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις θα εκδίδονται με επιφύλαξη». 





Η τοποθέτηση αυτή υπάρχει σε εγκύκλιο του ΙΚΑ, με την οποία το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, παραδέχεται στην ουσία ότι δεν μπορεί να εκδώσει συντάξεις για όσους ασφαλισμένους έχουν υποβάλλει ή πρόκειται να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά. 
 
Στην εγκύκλιο , τονίζεται ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015, έως και τη 18η Αυγούστου 2015, θα εκδίδονται «ανεπιφύλακτα», τόσο ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όσο και ως προς το χορηγούμενο ποσό σύνταξης.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 19 Αυγούστου 2015 και μετά, όταν δηλαδή τέθηκε σε λειτουργία το τρίτο μνημόνιο (ν.4336/2015), που προέβλεψε αυξήσεις ορίων ηλικίας για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, έως 17 έτη, σε ακραίες περιπτώσεις.

Ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα εκδίδονται ανεπιφύλακτα σε ότι αφορά το όριο ηλικίας, αλλά με επιφύλαξη για το σκέλος του ποσού σύνταξης που δικαιούνται οι αιτούντες τη σύνταξη. 


Το ΙΚΑ μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται εν αναμονή άλλων υπουργικών αποφάσεων, που θα διευκρινίζουν τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, για να μπορέσουν τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης και για αιτήσεις που υποβλήθηκαν ή πρόκειται να υποβληθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά. 

Η παραπάνω ημερομηνία αποτελεί την έναρξη εφαρμογής του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (ν.3863/2010) και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούν να υπολογιστούν τα τελικά ποσά των συντάξεων, που πρέπει να χορηγηθούν στους δικαιούχους.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το νέο μοντέλο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθείται, αναμένεται να οριοθετήσει τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. 

Μάλιστα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει μεταβατική περίοδος, για την εφαρμογή της όποιας νέας διαδικασίας. 

Αυτό σημαίνει ότι με δεδομένο ότι είχε υπολογιστεί πως, η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου θα προκαλούσε ετησίως απώλειες στα επίπεδα του 1%, η μη εφαρμογή τρόπου υπολογισμού, «ανοίγει τον δρόμο» για να έρθουν περικοπές συντάξεων, από την. αφετηρία, δηλαδή από την αρχική απονομή τους.

Πρακτικά, βέβαια, με δεδομένο ότι υπάρχουν πάνω από 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε αναμονή στο μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, οι περιπτώσεις εκείνων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα απασχολήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες πολύ αργότερα. 

Άλλωστε ο μέσος όρος απονομής των συντάξεων στο ΙΚΑ παραμένει στα επίπεδα των 12 μηνών, ενώ όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, διπλασιάζεται. 
Παρόλ' αυτά παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα, η αδυναμία υπολογισμού των συντάξεων σε νέους συνταξιούχους. 


ΠΗΓΗ. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου