Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Γιακούτσκ - Ταξίδι στο βασίλειο του ψύχους

ΔΕΥΤΕΡΑ 21-12-2015Αξέχαστες διακοπές για τολμηρούς ταξιδιώτες υπόσχεται η πόλη Γιακούτσκ, στις όχθες του μεγάλου ποταμού Λένα. 
Η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα φθάνει τους -40 βαθμούς Κελσίου, ενώ το καλοκαίρι το θερμόμετρο αγγίζει συνήθως τους +30 βαθμούς ΚελσίουΠαρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η πόλη Γιακούτσκ των 200.000 κατοίκων αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετατρέπεται σε μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της Άπω Ανατολής. 

Το Γιακούτσκ  είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Σαχά (Γιακουτία), μια τεράστια περιοχή με περίπου ίδιο μέγεθος με την Ινδία, αλλά με πληθυσμό λιγότερο του ενός εκατομμυρίου. 

Στην πόλη κατοικούν κυρίως οι ιθαγενείς πληθυσμοί: Γιακούτ, Εβενκ και Ιβεν. Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις πιο απομονωμένες γωνιές στις εσχατιές της Ρωσίας η επίσκεψη στο Γιακούτσκ είναι επιβεβλημένη.


Παγωμένο ελντοράντο

Το Γιακούτσκ ιδρύθηκε από μια ομάδα κοζάκων εξερευνητών το 1632, ενώ παρέμενε ένα φυλάκιο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν στην περιοχή ανακαλύφθηκαν χρυσός και διαμάντια. Η οικοδόμηση μιας από τις βορειότερες πόλεις του κόσμου έχει τις δικές της προκλήσεις.

 Καθώς το Γιακούτσκ βρίσκεται πάνω σε μόνιμα παγωμένο υπέδαφος, πολλά κτίρια στηρίζονται σε ξύλινους αρμούς, ώστε να είναι σταθερά.
Πριν από την κατάκτηση της Άπω Ανατολής από τους Ρώσους, οι περισσότεροι γηγενείς της Δημοκρατίας των Σαχά ήταν ημι-νομαδικοί πληθυσμοί και βοσκοί ταράνδων. 
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προσηλύτισε πολλούς από αυτούς, ενώ αργότερα κατά τη σοβιετική περίοδο επιβλήθηκε η εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας. 

Το Γιακούτσκ διαθέτει κέντρα προβολής της μοναδικής ιστορίας της περιοχής, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και μπορείτε εύκολα να τα εξερευνήσετε με τα πόδια.                                                  Καφές στο Τζόναθαν Κοφέινια (Οδός Γιαροσλάβκογκο, αρ. 26)
                          


Σε περίπτωση που φτάσετε στο Γιακούτσκ οδικώς μετά από ένα μακρύ ταξίδι, σίγουρα έχετε ανάγκη από ένα τονωτικό καφέ. 

Ξεκινήστε την πρώτη σας ημέρα στο Τζόναθαν Κοφέινια (Οδός Γιαροσλάβκογκο, αρ. 26). 
Στη συνέχεια, περπατήστε νότια τη Γιαροσλάβκογκο και στρίψτε δεξιά στην οδό Κουλακόβσκογκο όπου βρίσκεται το Μουσείο των Μαμούθ. 
Το μόνιμα παγωμένο έδαφος του Γιακούτσκ έχει συμβάλλει στη διατήρηση πολλών μαμούθ που κάποτε περιπλανιόνταν στη Σιβηρία. 

Εδώ εκτίθενται σκελετοί των αρχαίων αυτών θηλαστικών, καθώς επίσης και ταριχευμένα μαμούθ. 
Δίπλα βρίσκεται το Μουσείο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας, όπου θα πάρετε μια εικόνα για τον πολιτισμό και την ζωή των κατοίκων της Δημοκρατίας Σαχά.
Στη συνέχεια, προχωρήστε ανατολικά στην Κουλάκοβσκογκο και στρίψτε αριστερά στη λεωφόρο Λένιν. 

Επισκεφτείτε το Περιφερειακό Μουσείο που βρίσκεται στον αριθμό 5/2, για να δείτε τα εκθέματα για τη φύση της περιοχής, καθώς και τους πρώτους ρωσικούς οικισμούς. Κατόπιν κατεβείτε τη λεωφόρο και στρίψτε αριστερά στην οδό Κιροβα αρ. 31.
 Εκεί θα βρείτε το Μουσείο Khomus. 
Το Khomus είναι το όνομα της λεγόμενης εβραϊκής άρπας. 
Πρόκειται ένα μικρό μουσικό όργανο ευρέως διαδεδομένο σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς.

 Κρατιέται με το στόμα και καθώς τσιγκλάς το μεσαίο καλάμι αλλάζοντας την κλίση του ανάλογα με τον αέρα που φυσάς ή το σχήμα του, το οργανάκι κάνει τόινκ τόινκ σαν ελατήριο.

Γαστριμαργικές εξερευνήσεις


 
Για έναν όμορφο περίπατο κι ένα καλό μεσημεριανό γεύμα μετά από τις γνωστικές εμπειρίες προχωρήστε νοτιοανατολικά στην οδό Κιροβα προς την πλατεία Λένιν και την παλιά πόλη. 

Για ένα τυπικό γεύμα με φαγητά της Γιακουτίας σταματήστε στο Κεμελοκ που βρίσκεται στην οδό Ορντζονικιζντε αρ. 30/1 ή στρίψτε αριστερά στη λεωφόρο Λένιν, για τον Ταμερλάνο που βρίσκεται στην πλατεία Ορντζονικιζντε, για να δοκιμάσετε μπάρμπεκιου Μογγολίας και σις κεμπάμ.

Το απόγευμα, επισκεφθείτε το Μουσείο Λαικής Τέχνης στην οδό Κίροβα αρ.9 στην πλατεία Λένιν, και απολαύστε τα εκθέματα με έργα ρωσικής αλλά και γιακούτικης λαϊκής τέχνης.

Μόλις πέσει η νύχτα, πάρτε ένα ταξί για να βγείτε έξω από την πόλη στο Τσοτσούρ Μουράν στο χάνι Βιλίουσκι Τρακτ (7 χιλιόμετρα από την πόλη) όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα του Γιακούτσκ, αλλά κι ένα πλούσιο δείπνο με τυπικά γιακούτικα πιάτα από ψάρια ή τάρανδο, ή μπορείτε να μείνετε στην πόλη και να παρακολουθήσετε μια παράσταση στο Θέατρο Σακχα (Πλ. Ορτζονικιντζε) Εάν επισκεφτείτε το Γιακούτσκ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μην παραλείψετε μια κρουαζιέρα στον ποταμό Λένα. 

Μετά από ταξίδι διάρκειας μόλις μιας ημέρας θα συναντήσετε τους Φυσικούς Στύλους του Πάρκου του Λένα. Πρόκειται για μια δραματική σειρά βράχων ασβεστόλιθου που πρόσφατα ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Ακριβώς νότια της Γιακούσκ είναι το Ορτο Ντοίντου, ένα φυσικό πάρκο στο δρόμο προς την πόλη Ποκρόβσκ όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν ζώα από όλη την Άπω Ανατολή. 
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο Γιακούτσκ, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τη μεγάλη ζέστη, επισκεπτόμενοι το Μόνιμα Παγωμένο Βασίλειο, ένα τουριστικό αξιοθέατο έξω από την πόλη που βρίσκεται σε σήραγγες βάθους 150 μέτρων κι όπου η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει πάνω από τους -5 βαθμούς Κελσίου. 

Εκεί παρέχονται πληροφορίες σχετικά με μόνιμα παγωμένο υπέδαφος του Γιακούτσκ, εκτίθενται γλυπτά πάγου, προβάλλονται σλάιντς, ενώ υπάρχει κι ένα μπαρ που σερβίρει βότκα σε ποτήρια από πάγο. Το μουσείο προσφέρει ρούχα κατάλληλα για το ψύχος που επικρατεί, ώστε να αντέξουν οι επισκέπτες την περιήγηση. 


                                     Τα ετήσια φεστιβάλ των Σαχά 

Προσπαθήστε να οργανώσετε το ταξίδι σας στην Δημοκρατία των Σαχά κατά τη διάρκεια των διάφορων φεστιβάλ. 

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, άνθρωποι από όλη την Γιακουτία μαζεύονται στο χωριό Ζετάι, λίγο έξω από το Γιακούτσκ, για το ετήσιο φεστιβάλ της Γιουσιάχ, όπου ντόπιοι με παραδοσιακές φορεσιές ανεβάζουν χορευτικές παραστάσεις. 

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επισκεφτείτε το Γιακούτσκ στα τέλη Μαρτίου, νοικιάστε αυτοκίνητο και ταξιδέψτε 650 χιλιόμετρα βόρεια προς το Οϊμιακόν, που θεωρείται το πιο κρύο κατοικημένο μέρος της Γης, για να βρεθείτε στον Πόλο του Φεστιβάλ του Ψύχους, το οποίο περιλαμβάνει μουσική και αγώνες ταράνδων.


ΠΗΓΗ. Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ


ΒΙΝΤΕΟ.             
  
ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΛΕΝΑ  .ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ