ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ένα στα δύο νοικοκυριά ζει με τη «σύνταξη του παππού» - 45% η μείωση των συντάξεων την τελευταία εξαετία

ΚΥΡΙΑΚΗ 20-12-2015

 
Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και οι νέες διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο Ασφαλιστικό που ενδεχομένως οδηγήσουν σε νέες μειώσεις εισοδημάτων έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, τα οποία αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμά τους για αρκετά χρόνια. 



Τα στοιχεία που σημειώνονται σε άρθρο της "Εφημερίδας των Συντακτών" είναι αποκαλυτπικά, εστιάζοντας για το πώς βοηθά τα νοικοκυριά η «σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, μία στις δύο οικογένειες ζει από αυτά τα εισοδήματα, ενώ η μείωση των συντάξεων τα τελευταία 6 χρόνια αγγίζει το 45%.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 350.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος, 500.000 οικογένειες έχουν μόνον έναν εργαζόμενο κι από το 1.350.000 των ανέργων μόνο οι 105.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά έχει βασικό εισόδημα τη σύνταξη. 

Αλλά και η αγορά θα έχει πρόβλημα» σημειώνει στην εφημερίδα ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης.

Η λεγόμενη «σύγκρουση γενεών» θα εκδηλωθεί το 2038 τονίζει παράλληλα.

«Θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου οι άνθρωποι που θα βγαίνουν τότε στη σύνταξη, θα έχουν παροχές μικρότερες από τις εισφορές που θα έχουν καταβάλει. 
Ακόμα κι αν εικάσουμε ότι μέχρι τότε η οικονομία θα έχει βελτιωθεί, θα πρέπει να βελτιωθεί και το επίπεδο των συντάξεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα» αναφέρει.

«Δεν ζεις, φυτοζωείς» απαντά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, στο ερώτημα «πώς είναι να ζεις με τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς;».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας μας, το 70% των συνταξιούχων ζει με συντάξεις 550-600 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εκρηκτικής ανεργίας, ειδικά των νέων, όλο και περισσότερες οικογένειες βασίζονται, για να επιβιώσουν, στην ήδη πετσοκομμένη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς» αναφέρει ακόμη.

«Δεν είναι σωστό να λέμε ότι τα νοικοκυριά μπορούν να ζήσουν με αυτές τις συντάξεις πείνας. Αν οι συντάξεις περικοπούν ακόμα περισσότερο, η εξέλιξη είναι προβλέψιμη: μαζική φτωχοποίηση και εξαθλίωση των ήδη εξασθενημένων οικονομικά στρωμάτων και ραγδαία υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών», αναφέρει επίσης.

Στο άρθρο της "Εφημερίδας ων Συντακτών" σημειώνεται επίσης ότι:

-91η κατατάσσεται διεθνώς (σε σύνολο 96 χωρών που καταγράφονται από διεθνείς οργανισμούς) η Ελλάδα, όσον αφορά την ικανοποίηση των ηλικιωμένων για μετακίνηση (53%), ασφάλεια (48%), πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες (39%), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη του Παρατηρητηρίου Γήρανσης

-12,4% των Ελλήνων συνταξιούχων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2014, υπολογίζεται στην ίδια έρευνα

-40,8% του συνολικού πληθυσμού θα αποτελούν οι πολίτες άνω των 60 στην Ελλάδα του 2050

-10 δισ. ευρώ η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το ίδιο διάστημα

-1 στα 2 νοικοκυριά ζει με τη «σύνταξη του παππού»

-45% η μείωση των συντάξεων τα τελευταία έξι χρόνια




ΠΗΓΗ. alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου