ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ......

ΠΕΜΠΤΗ 31-12-2015










535  Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ολοκληρώνει την κατάκτηση της Σικελίας, εκδιώκοντας τη φρουρά των Οστρογότθων στις Συρακούσες.

1822  Λήγει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή, με σημαντικές απώλειες του εχθρού σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

1836  Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα εκπαιδευτήριο αρχιτεκτόνων, με την ονομασία «Σχολή των Τεχνών».

1857  Η βασίλισσα Βικτωρία επιλέγει την Οτάβα για πρωτεύουσα του Καναδά.

1879  Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει σε δρόμο του Νιού Τζέρσεϊ, τον πρώτο λαμπτήρα πυρακτώσεως.

1911  Οι βενιζελικοί Χανίων και Σφακίων προσχωρούν στο επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση της Κρήτης.

1944  Ο 22χρονος Ιάννης Ξενάκης τραυματίζεται από θραύσμα όλμου στο πρόσωπο κατά τα Δεκεμβριανά. Το θραύσμα του παραμορφώνει το πρόσωπο, καταστρέφοντάς του το αριστερό μάτι.

1957  Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Ακόμη, ανακαλύπτεται πτέρυγα του ανακτόρου του Νέστορα, ηλικίας 3.000 ετών.

1958  Στην Κούβα οι ενωμένες δυνάμεις του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και του Καμίλο Σιενφουέγος επιτίθενται στη Σάντα Κλάρα. Μέχρι το απόγευμα, η πόλη περιέρχεται στην κατοχή των ανταρτών. 

Αυτή η νίκη για τα στρατεύματα του Κάστρο θεωρείται η πιο αποφασιστική στιγμή της Κουβανικής Επανάστασης, καθώς μετά από αυτό το γεγονός, ο Μπατίστα θα εγκαταλείψει την Κούβα σε λιγότερο από 12 ώρες.

1991  Η Κόκκινη Σημαία, που κυμάτιζε για πάνω από εβδομήντα χρόνια στο Κρεμλίνο, κατεβαίνει και αντικαθίσταται από την τρίχρωμη σημαία της Ρωσίας. Η ΕΣΣΔ παύει και τυπικά να υπάρχει.

1992  Η Τσεχοσλοβακία περνά τις τελευταίες ώρες της ως ενιαίο κράτος. Από την 1 Ιανουαρίου 1993 η Ευρώπη θα αποκτήσει δυο νέα κράτη: την Τσεχία και τη Σλοβακία.

2008  Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνητικό το Ισραήλ. Περισσότεροι από 370 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, στους 1700 οι τραυματίες.



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου