ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

«Ο Θείος Βάνιας»(Τσέχωφ) «Νέο Θέατρο Βασιλάκου»

ΠΕΜΠΤΗ 26-11-2015

 




Ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης υπαρξιακής περιπέτειας
«Ο Θείος Βάνιας» του Τσέχωφ. 





Μετά την επιτυχημένη περσινή πορεία στο Θέατρο Δημήτρης Χορν και την πρόσφατη επιτυχημένη περιοδεία σε Θεσσαλονίκη, Κύπρο και όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, επιστρέφει στην Αθήνα από τις 27 Νοεμβρίου, στο ανακαινισμένο «Νέο Θέατρο Βασιλάκου» (Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, Τηλ.: 2103470707), όπου θα παίζεται μέχρι 10 Ιανουαρίου.

image.ashx 

Ο «Θείος Βάνιας» (1896-7), γραμμένος την ίδια περίπου εποχή με τον «Γλάρο», συμπυκνώνει εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος», μέσα στον χώρο και τον χρόνο. 




Οι ήρωές του, μικροί και «γκρίζοι» αλλά παρόλα αυτά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους, αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σ” ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά – ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής. 

Ο έρωτας μοιάζει ιδανικό παυσίπονο ευτυχίας. Ωστόσο και αυτός μένει ανεκπλήρωτος. 

Οι ήρωες του Θείου Βάνια θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα. Με τις απονενοημένες πράξεις τους, τις εύγλωττες σιωπές τους, τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις τους, οι άνθρωποι του Τσέχωφ ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, το τραγικό και το γελοίο, την ελπίδα και την απελπισία, το φως και το σκοτάδι, ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης υπαρξιακής περιπέτειας.

Ο Βάνιας, αδερφός της πρώτης συζύγου του γέρου καθηγητή Σερεμπριάκωφ είναι υπεύθυνος για το κτήμα του καθηγητή και το φροντίζει μαζί με τη Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο και ανιψιά του. 

Πρόσφατα ο καθηγητής έχει εγκατασταθεί μαζί με τη νεαρή και ελκυστική δεύτερη σύζυγό του, Ελένα, στο κτήμα, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά. 

Ο Βάνιας είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την Ελένα. Το ίδιο και ο γιατρός Αστρώφ που επισκέπτεται συχνά το κτήμα. Η Σόνια υποφέρει βουβά από έρωτα για τον γιατρό Αστρώφ. 

Η Ελένα πανέμορφη και αδιάφορη κινεί τα νήματα δίχως να ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των επίδοξων εραστών. Οταν ο καθηγητής θα συγκεντρώσει όλη την οικογένεια για να ανακοινώσει το σχέδιο του να πουλήσει το κτήμα, τίποτα δε θα μείνει πια το ίδιο…

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη. 
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. 
Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη. 
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. 
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. 
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. 

Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης Στέλιος Μάινας, Ερση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους.

Παραστάσεις:
Τετάρτη 20.00
Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00
Σάββατο στις 18.30 και στις 21.30
Κυριακή: 20.00


ΠΗΓΗ. imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου