ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό - Ενα ταμείο και εθνική σύνταξη για όλους

ΤΕΤΑΡΤΗ 25-11-2015



Εγκρίθηκε ομοφώνως από τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), η μεταρρύθμιση που προωθείται στο Ασφαλιστικό, όπως τους την παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος. 


Κατέληξαν στη δημιουργία ενός Ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ενώ συζητήθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κατρούγκαλος, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος.

Το ασφαλιστικό παραμένει σύστημα εγγυημένων παροχών με εθνική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία, και αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης, τονίζεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.


Οι όποιες αλλαγές, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα «διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών».
 

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει ακόμη ποιο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων. 

Ο υπουργός Εργασίας δεν άνοιξε τα χαρτιά του για αυτό το θέμα ούτε σήμερα στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, μιλώντας για την εισαγωγή ενός νέου θεσμού, αυτού της Εθνικής Σύνταξης, που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία και θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης. 

«Ολοι θα πάρουν σύνταξη, ώστε να μην κινδυνεύουν από τη φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάνω σε αυτή θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη, με το σύστημα να παραμένει «αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών» και όχι «καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» και ατομικές μερίδες.


«Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αντιπροεδρίας.


Ακόμη στο ΚΥΣΚΟΙΠ τονίστηκε η αναγκαιότητα ευρύ και ουσιαστικού διαλόγου μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.


Η κυβέρνηση επιδιώκει πάντως η συζήτηση και ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου να γίνει εντός Δεκεμβρίου και οι διεργασίες είναι εντατικές. Χθες, Τριτη, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα πιθανώς να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.
 

Επίσης η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει στην αύξηση των εισφορών παρά τις αντιδράσεις των δανειστών, με τους οποίους πάντως συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις για το θέμα.

Σημαντική για το θέμα του Ασφαλιστικού αλλά κυρίως των εργασιακών, που φαίνεται να ανοίγουν και πάλι οι θεσμοί επαναφέροντας το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, κρίνεται η συνάντηση που θα έχει αύριο, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκι Ράιντερ. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.


Η ανακοίνωση του ΚΥΣΚΟΙΠ για το Ασφαλιστικό
«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.


Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μετά την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.


Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.


1. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών.


Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.


2. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.


3. Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:


• Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία


• Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.


4. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.


Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:


• Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων


• Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών.


Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της 'μαύρης' εργασίας».




ΠΗΓΗ. kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου