ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ποια σπίτια βγαίνουν στο σφυρί, ποια προστατεύονται

ΤΕΤΑΡΤΗ 18-11-2015


Και με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. το κεραμίδι του Ελληνα βρίσκεται στον αέρα. 

Το 75% των κόκκινων στεγαστικών θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με την απειλή πλειστηριασμού υπό όρους και προϋποθέσεις, ενώ μόλις 1 στα 4 νοικοκυριά θα διασφαλίζει επί της ουσίας την πρώτη κατοικία του.

Η συμφωνία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, που έκλεισε τα ξημερώματα της Τρίτης, για την προστασία «κόκκινων» δανειοληπτών και τους πλειστηριασμούς κάνει λόγο για προστασία περίπου του 60% των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. 

Ωστόσο, τα διαφορετικά όρια για την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τα εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα με την κοινωνική ομάδα όπου εντάσσεται ο οφειλέτης (ευπαθής ή μεσαία τάξη), καθιστούν την προστασία «διάτρητη» για την πλειονότητα των οφειλετών.
Ευάλωτοι δανειολήπτες

Για το 25% των δανειοληπτών προβλέπεται οριζόντια προστασία από τους πλειστηριασμούς. Ουσιαστικά αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στους οικονομικά ασθενείς δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. 


Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι: 
α) αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 170.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, 

β) ετήσιο εισόδημα 8.180 ευρώ για 1 άτομο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι και 3.361 ευρώ για κάθε παιδί έως δύο παιδιά. Με άλλα λόγια, το εισοδηματικό κριτήριο για μια τετραμελή οικογένεια διαμορφώνεται στις 20.639 ευρώ.
Οι δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας θα πληρώνουν το 5%-10% της δόσης του δανείου τους με δικαστική απόφαση για την επόμενη τριετία και σταδιακά θα επανεκτιμάται η οικονομική τους κατάσταση. 


Εφόσον αδυνατούν να καταβάλουν ακόμη και την ελάχιστη μηνιαία δόση, θα παρέχεται ένα είδος «επιδότησης δόσης στεγαστικού δανείου» από το κράτος, η οποία εκτιμάται πως για το 2016 θα επιβαρύνει συνολικά τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 100 εκατ. ευρώ. 
Μεσαία κοινωνικά στρώματα
 
Το δύσκολο σταυρόλεξο των επιπλέον κριτηρίων θα πρέπει να λύσουν όσοι βρίσκονται στην αμέσως επόμενη κατηγορία, που υποτίθεται ότι ανεβάζει το ποσοστό όσων προστατεύονται στο 60% του συνόλου των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. 

Τα κριτήρια σε αυτή την κατηγορία είναι: 


α) η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 230.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, 

β) το εισοδηματικό «ταβάνι» θα προκύπτει από τα παραπάνω όρια πολλαπλασιαζόμενα με συντελεστή 1,7. Αυτό μεταφράζεται σε εισόδημα έως 13.906 ευρώ για ένα άτομο, 23.659 ευρώ για ένα ζευγάρι, με 5.714 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί (έως δύο παιδιά), δηλαδή 35.086 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. 
Ο παραπάνω συντελεστής θα έχει ισχύ τριετίας, δηλαδή το τέλος του 2018. 


 Εξι μήνες πριν από τη λήξη της ρύθμισης θα γίνεται αναθεώρηση της κατάστασης, μια επανεκτίμηση με άλλα λόγια της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.



ΠΗΓΗ. e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου