ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Γιατί τιμωρούν τους συνταξιούχους με νέες περικοπές;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-11-2015





 

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ... ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ

 

 



Οι Θεσμοί ζητούν και νέα άμεση περικοπή των συντάξεων. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ; Το γνωστό: θα διαπραγματευτεί σκληρά (η «καραμέλα» της εποχής) και στο τέλος θα περάσει αυτό που θέλουν οι δανειστές με τη διαφορά πως θα έχει... ελληνικό περιτύλιγμα.


Το θέμα για τους δανειστές είναι πως θέλουν να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,65 δισ., ευρώ για την χρονική περίοδο 2015-2018 με τη μεγαλύτερη μείωση (900 εκατ. ευρώ) να αφορά την χρονιά 2015-2016. 

Θέλουν τέτοιες μειώσεις που να κατεβάζουν τις συντάξεις στο 55% του μισθού. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παίζει με το… περιτύλιγμα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά και την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Θεσμών, απόμεινε να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί περικοπές συντάξεων εάν αυτές «δεν συνδεθούν με ένα νέο, ολοκληρωμένο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα».

Τουτέστιν «τι Γιάννης...Γιαννάκης». 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν βγήκε ιδιαίτερα χαρούμενος –λένε οι πληροφορίες- από την δίωρη κουβέντα που είχε με τους Θεσμούς. 

Ας περιμένουμε, όμως, μέχρι και την Τρίτη (24/11/2015) οπότε και θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από την συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής για το θέμα. Πάντως, έτσι κι αλλιώς δεν αναμένονται ακραίες (sic) ανατροπές.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το θέμα δεν είναι αν θα γίνουν οι περικοπές που ζητούν οι Θεσμοί –πράγμα που θεωρείται βέβαιον- αλλά σε τι πλαίσιο θα γίνουν.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει οριοθέτηση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 80% για συντάξεις έως 700 ευρώ και 70% για υψηλότερες συντάξεις (όσες, βέβαια, έχουν απομείνει).
 
Εάν δεν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, τότε καταλήγουμε σε ένα δεύτερο σενάριο που αφορά σε μείωση 6% σε όλες τις συντάξεις ή μείωση 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Πάντως, όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτά...


ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου