ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΟΑΕΕ - Ανατροπή στις εισφορές για 750.000 ασφαλισμένους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27-11-2015


Αλλαγές έρχονται στις εισφορές στον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. 

Συγκεκριμένα εξετάζεται κατώτατο υποχρεωτικό ποσό ασφαλιστικής κάλυψης στο ύψος των 150 ως 200 ευρώ το μήνα και από εκεί και πάνω εισφορές ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα.


 
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ιδέα του υπολογισμού εισφορών με βάση τον τζίρο φαίνεται ότι εγκαταλείπεται οριστικά και πλέον με το νέο σύστημα οι εισφορές για 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα συνδεθούν και θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά με ένα ελάχιστο ποσό εισφοράς ίδιο για όλους.

Από εκεί και πάνω ο καθένας θα πληρώνει με βάση τι δηλώνει. Μικρό εισόδημα-χαμηλή εισφορά, μεγαλύτερο εισόδημα-μεγαλύτερη εισφορά.

Το κλειδί στον ανασχεδιασμό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το εισόδημα βάσει του οποίου θα καταβάλουν τις εισφορές τους και αυτό γιατί σχεδόν οι 7 στους 10 δηλώνουν (εμφανίζουν) εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι αν μπει ως ενιαίο ποσοστό το 20%, οι εισφορές για τους περισσότερους θα πέσουν αυτόματα στα 2.000 ευρώ το χρόνο, όταν σήμερα ξεκινούν από 2.400 ευρώ και φτάνουν ως τις 12.000 ευρώ. 

Για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη μείωση στις εισφορές και για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, εξετάζεται να καθιερωθεί ένα ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης που θα είναι ίδιο για όλους, στα 150 έως 200 ευρώ το μήνα. 

Αυτή η ελάχιστη εισφορά θα παρέχει στους ασφαλισμένους πλήρη κάλυψη (συνταξιοδοτική και περίθαλψη) και από εκεί και πάνω θα επιλέγουν τι θέλουν να πληρώσουν ανάλογα με το εισόδημά τους.



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου