ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Δύο νεκροί από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα

ΤΡΙΤΗ 17-11-2015


 

Δύο νεκρές γυναίκες άφησε πίσω της η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 09.10 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. 


Ο σεισμός, o οποίος έχει προκαλέσει πολλές καταστροφές στο νησί, είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Μια 60χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στην παραλία όπου βρισκόταν στην Πόντη Βασιλικής

Επίσης, μία 72χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι βρήκε τραγικό θάνατο στον στάβλο της, όταν καταπλακώθηκε από ένα τοιχίο.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφεριάρχη Λευκάδας, Θεόδωρο Χαλικιά, τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ελαφρά σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Πρόκειται για δύο παιδιά, ηλικίας 10 και 12 ετών, έναν μεσήλικα και ένα ηλικιωμένο άτομο. 

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, στο χωριό Αθάνι έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής, και στο σημείο έχει σπεύσει η πυροσβεστική. 


Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Σύμφωνα με το αυτόματο σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εκτιμά το μέγεθος σε 5,6 βαθμούς.

Μετά τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Ελλάδα αλλά και την Αττική, έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία. 
Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Για έναν ισχυρό σεισμό, που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλα τα Επτάνησα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Στην ίδια εκπομπή, ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Θεόδωρος Χαλικιάς, δήλωσε ότι η αίσθηση του σεισμού ήταν πολύ μεγαλύτερη «γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 5 χιλιόμετρα, και ήταν και κοντά» στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι κολώνες της ΔΕΗ ενώνονταν η μία με την άλλη».

Σύμφωνα εξάλλου με μαρτυρία κατοίκου από το Νυδρί στο Εthnos.gr, ο σεισμός ξύπνησε μνήμες από τον σεισμό του 2003 ενώ, καθώς εκείνη τη στιγμή στα σχολεία του νησιού βρίσκονταν σε εξέλιξη εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, πολλά παιδιά και γονείς βγήκαν έντρομα στους δρόμους.  



ΠΗΓΗ. ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου