ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Συντάξεις - Χάνεται έως και το 55% για όσους φύγουν πρόωρα από την εργασία τους!

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-11-2015





ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ




«Πέναλτι» - μείωση έως και 55% της σύνταξης θα έχουν όσοι και όσες επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, σε σχέση με τα αυξανόμενα κατ’ έτος ηλικιακά όρια, με... μειωμένη σύνταξη. 

Οι περικοπές στις πρόωρες, τις οποίες παρουσιάζει η «Ημερησία» με αναλυτικά παραδείγματα, εντάσσονται στα μέτρα περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει νομοθετήσει και σχεδιάζει να επεκτείνει η κυβέρνηση, μέσω του μέτρου του επανυπολογισμού όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων, και στους 409.967 συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών οι οποίοι είχαν «βγει» στη σύνταξη στο παρελθόν.

Τα «πέναλτι» για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα ήταν, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, 4,5% κατ’ έτος έως το 2011 και 6% κατ’ έτος από το 2012 και μετά σε σχέση με τα τότε γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ο τελευταίος νόμος που επιβάλλει τη σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων έως το 62ο και το 67ο προβλέπει επιπλέον ποινή - μείωση 10%.

Συντάξεις: Χάνεται έως και το 55% για όσους φύγουν πρόωρα από την εργασία τους!

Και ειδικά στο Δημόσιο «χωρίς κανένα πλαφόν για τη μείωση», όπως επισημαίνει ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλος, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο η μείωση, με βάση το ν. 3655/2008, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%, ακόμη και για την περίπτωση που απέχει η μειωμένη από την πλήρη περισσότερο από πέντε χρόνια.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πάντως, δεν έχει ακόμη εκδώσει εγκύκλιο για τις μειώσεις που αντιστοιχούν στις μειωμένες συντάξεις σε σχέση με τα νέα ηλικιακά όρια τα οποία ισχύουν από τον περασμένο Αύγουστο, όπως έπραξε το υπουργείο Οικονομικών (για όσους συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
 
Η πρόωρη συνταξιοδότηση, μετά τις αλλαγές που έχουν νομοθετηθεί, κάνουν «απαγορευτική» τη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη. 


Αποκαλυπτικά είναι τα παραδείγματα του δικηγόρου - εξειδικευμένου στο συνταξιοδοτικό Διον. Ρίζου:

1.  Γυναίκα υπάλληλος συμπλήρωσε τα 55 τον Ιούλιο και έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25 έτη ασφάλισης το 2010 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί από τον Ιούλιο με μειωμένη σύνταξη και με πλήρη στο 60ό έτος της ηλικίας της. 

Η ασφαλισμένη εμπίπτει στις αλλαγές με συνέπεια το νέο όριο ηλικίας της για πλήρη σύνταξη να αυξάνεται και μπορεί πλέον να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη στα 65 και 3 μήνες. 

Έτσι ενώ μπορούσε να αποχωρήσει τον Ιούλιο με ποινή μείωσης 22,5%, σήμερα μπορεί να αποχωρήσει με ποινή μείωσης 54,4%. Θα έπαιρνε 553,8 ευρώ κύρια σύνταξη, ενώ σήμερα θα λάβει 323,7 ευρώ κύρια σύνταξη, διαφορά 230 ευρώ.

2. Δημόσια υπάλληλος 56 ετών τον 7/2015, θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 25 έτη ασφάλισης. Με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων είχε «κλειδώσει» δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μειωμένη σύνταξη με ποινή μείωσης 0,37% για κάθε μήνα πριν από το 60ί έτος της ηλικίας της που ήταν το έτος χορήγησης πλήρους σύνταξης. 

Μετά τις αλλαγές το νέο όριο ηλικίας της για πλήρη σύνταξη αυξάνεται και μπορεί πλέον να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη στα 64 και 5 μήνες. 

Η ασφαλισμένη μπορούσε να αποχωρήσει τον Ιούλιο με ποινή μείωσης 17,7% ενώ σήμερα μπορεί να αποχωρήσει με ποινή μείωσης 47,4%. Θα έπαιρνε 699 ευρώ κύρια σύνταξη, ενώ σήμερα θα λάβει 447,1 ευρώ κύρια σύνταξη, διαφορά 312 ευρώ.

3. Γυναίκα δημόσια υπάλληλος που είναι σήμερα 59 ετών, είχε συμπληρώσει το 2010 συνολικά 25 έτη ασφάλισης και θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις που ίσχυαν για το 2010. 

Μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με μειωμένη σύνταξη και με πλήρη σύνταξη στα 60 το 2016. 

Η ασφαλισμένη επηρεάζεται από τις αλλαγές των ορίων και παρά το γεγονός ότι είχε θεμελιωμένο δικαίωμα θα μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 61 ετών και 9. 

Έτσι ενώ θα μπορούσε να λάβει άμεσα μειωμένη σύνταξη κατά 4,5%, τώρα θα μπορεί να λάβει μειωμένη σύνταξη κατά 22,2%. Θα έπαιρνε 878 ευρώ κύρια σύνταξη, ενώ σήμερα θα λάβει 715,4 ευρώ κύρια σύνταξη με απώλεια 163 ευρώ.

4. Δημόσιος υπάλληλος που ανήκει στους μετά το 1983 προσληφθέντες στο Δημόσιο συμπλήρωσε το 2011 τα απαραίτητα 25 έτη ασφάλισης, είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη και 61 με πλήρη. 

Είναι σήμερα 57 ετών και με τις νέες διατάξεις το δικαίωμά του επηρεάζεται αφού θα μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 64 ετών και 9 μηνών. 

Ο υπάλληλος, ωστόσο, είχε θεμελιωμένο δικαίωμα τον 7/2015 για να πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 17,7%, αλλά, τώρα η μείωση θα είναι 44,5%. Θα έπαιρνε 783,7 ευρώ κύρια σύνταξη ενώ σήμερα θα λάβει 527,4 ευρώ κύρια σύνταξη με απώλεια 255,9 ευρώ.

5. Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είχε συμπληρώσει το 2012 το 55ο έτος της ηλικίας της και μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 57 ετών με μειωμένη σύνταξη (είναι ήδη 58) και στα 63 με πλήρη σύνταξη. 

Εφόσον είχε υποβάλει αίτημα τον 7/2015 η ποινή μείωσης της σύνταξης θα ήταν 24%. 

Εάν δεν υπέβαλε αίτημα, η μείωση πλέον είναι στο 30%. Θα επιβληθεί η ποινή του 10% μέχρι το νέο όριο λήψης πλήρους σύνταξης που είναι το 65 και 2 μήνες. Έτσι εάν είχε αποχωρήσει τον 7/2015 θα ελάμβανε 760 ευρώ. 

Εάν αποχωρήσει από εδώ και στο εξής, θα λάβει 600 ευρώ μέχρι τα 65 και 2 μήνες οπότε θα ανέβει στα 700 ευρώ.

ΡΗΤΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
 
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιβεβαιώνουν ότι στα σενάρια που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς (και στον σχεδιασμό για τον επανυπολογισμό των συντάξεων) περιλαμβάνεται η ηλικία του συνταξιούχου ως «ρήτρα» - κριτήριο για τις περικοπές οι οποίες θα γίνουν. 


«Δεν έχουμε καταλήξει οριστικά σε κανένα σενάριο», υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου. 

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένες από τις μνημονιακές περικοπές τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να αντικαταστήσει μέσω του επανυπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ειδικά ταμεία, έχουν γίνει με βάση την ηλικία (κάτω ή άνω των 55 ετών και κάτω των 60 ετών) και σε συνάρτηση με το ύψος της σύνταξης.
  • Στο... στόχαστρο παραμένουν, μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεών τους, 409.967 ήδη συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 60 ετών
  • «Απαγορευτική» γίνεται η συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη  μετά τις αυξήσεις των ηλικιακών ορίων και την αύξηση της ποινής - μείωσης


ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου