ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

«Μαχαίρι» έως 20% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις

ΠΕΜΠΤΗ 26-11-2015


Αναπλήρωση 57% για τις κύριες συντάξεις  και 8% για τις επικουρικές προτείνει το υπ. Εργασίας

Να μην ξεπερνά αθροιστικά το 55% η αναπλήρωση επιμένουν οι δανειστές - 

«Αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει», απαντούν τα συνδικάτα


Το «βαρύ» πακέτο του ασφαλιστικού αναμένει τις επόμενες ημέρες το οριστικό του «περιτύλιγμα», μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε μια περίοδο πολιτικής αναστάτωσης. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μια νέα περίοδο χάριτος έως τον Ιανουάριο, μέχρι η ΝΔ να βρει το βηματισμό της, προκειμένου να αποσαφηνιστεί  αν θα υπάρξει διακομματική στήριξη κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού.

Μπορεί το σχέδιο Κατρούγκαλου να εγκρίθηκε ομόφωνα από το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν το εύρος  των περικοπών στις συντάξεις για να πάρουν θέση.  


«Αυτό το ασφαλιστικό δεν περνάει» είπαν ήδη τα συνδικάτα που θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου αντιδρώντας στο προϋπολογισμό και στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο Υπουργείο Εργασίας συνεχίζεται η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων ανάλογα με το εάν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή αν  θα ληφθούν υπόψη  για τον υπολογισμό των συντάξεων οι αυξομειώσεις του ΑΕΠ και τα έσοδα. 


Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την υιοθέτηση ενός κοινού συντελεστή αναπλήρωσης για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-65% του συντάξιμου μισθού (57% για την κύρια + 8% για την επικουρική) ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το  μισθό έναντι 100% (80% η κύρια + 20% η επικουρική)  που ήταν για τους «παλαιούς» και 85%-90% ( 70% η κύρια + 15%-20% η επικουρική )  για τους «νέους» ασφαλισμένους.  

Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 10%- 20%  για τις καταβαλλόμενες συντάξεις .
Ο υπουργός εργασίας κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς . 


Δηλαδή ακόμα κι αν ο επανυπολογισμός  με βάση χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης δείξει μικρότερα ποσά , οι συντάξεις δε θα μειωθούν . 

Αυτή η διασφάλιση  διευκρινίζεται ότι δε θα ισχύσει για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η σφαγή του ύψους των πρόωρων  μέσω των πέναλτι  είναι ήδη «αιματηρή» και δε συζητείται περαιτέρω μείωση μέσω του επανυπολογισμού.
Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβεί το 55% ( 48% +7%) και να προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65%.

Την άποψη ότι «η αιμοδοσία από τις πρόωρες συντάξεις έχει εξαντληθεί και δεν μπορεί να είναι ο μόνιμος στόχος των αλλαγών » εξέφρασε ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης σε χθεσινή ημερίδα για το ασφαλιστικό που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ. 


Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι οι συνταξιούχοι γήρατος κάτω από την ηλικία των 60 δεν ξεπερνούν τις 220.000 , αριθμός μικρότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης. 

Με τον πρώην υπουργό διαφώνησε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος ο οποίος επέκρινε το φαινόμενο οι συνταξιούχοι κάτω από τα 65 να φτάνουν το 1 εκατ.  ενώ επανέλαβε την πρόταση του για σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης με δημιουργία ατομικής μερίδας για κάθε ασφαλισμένο. (σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ οι συνταξιούχοι κάτω από τα 60 είναι 409.000 και κάτω από τα 65 750.000. 

Ωστόσο στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις γήρατος αλλά και οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας).



ΠΗΓΗ. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου