ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-11-2015




Το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας με αποδέκτες παιδιά και νέους, το φεστιβάλ που ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς πριν μερικές μέρες χαρακτήρισε «μια καλή είδηση μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε», ξεκινά το Σάββατο 28/11 σε Πύργο , Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη.

Και ξεκινά με καλά νέα, αφού o υπουργός εξέφρασε την επιθυμία του ΥΠΠΟ να αγκαλιάσει τον θεσμό προχωρώντας στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας.




 


Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζονται 68 ταινίες για παιδιά και νέους από 45 χώρες που καταπιάνονται με ζητήματα όπως: οικογενειακές σχέσεις, θάνατος, φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, παγκοσμιοποίηση, οικολογία και ανοχή στην διαφορετικότητα.

Για μια εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι . Τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή  τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική!

Οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου βέβαια, δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά και το σκοτεινό πρόσωπο της αληθινής ζωής . Τα αγόρια και τα κορίτσια του κόσμου, άλλωστε, δεν ζουν κλεισμένα σε μια αποστειρωμένη γυάλα και δεν θα έπρεπε να ζουν έτσι.

Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας τολμούν και ασχολούνται με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, στηλιτεύοντας πάντα την βία. Εδώ, δεν έχει θέση ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο ρατσισμός. 


Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Δεκατρείς ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους,  δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες δεκαέξι διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.

Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δεκαέξι μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή).

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από διακόσια ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα , που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. 


Καλύπτει δε μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως: το μπούλινγκ (σχολικός εκφοβισμός), οι κίνδυνοι του διαδικτύου που αντιμετωπίζουν ανενημέρωτοι έφηβοι (θέμα που απασχολεί σήμερα πολύ τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς), η παγκοσμιοποίηση,  η βίαιη «ισοπέδωση» μικρών επιχειρήσεων από κολοσσούς, η εξαφάνιση των  εθνικών μειονοτήτων, ο πόλεμος. 

Αλλά και ο θάνατος γονιού ή και παιδιού ακόμα, η παιδική φτώχια, ακόμα και το θέμα-ταμπού του βιασμού νεαρών κοριτσιών…
Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού.

Αξίζει να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά φέτος, η Βουλή των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Φεστιβάλ Ολυμπίας που επιλέγει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την εκπαιδευτική προσφορά του φεστιβάλ στην ελληνική κοινωνία.

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ…

* Η σουηδική ταινία «Flocking» της Beata Gardeler, υποψήφια για το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου της Σουηδίας, εστιάζει στο ακανθώδες θέμα του βιασμού μιας έφηβης από συμμαθητή της.

* Η ταινία «Aniki Bobo» του μεγάλου Πορτογάλου δημιουργού Μανοέλ ντε Ολιβέιρα προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 73 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Πρόκειται για την πρώτη νεορεαλιστική ταινία που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη (πριν ακόμα από τον ιταλικό νεορεαλισμό στον κινηματογράφο), το 1942. 


Το φιλμ απεικονίζει τη ζωή και τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Πόρτο, ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωσή του και στην Πορτογαλία την εξουσία έχει το φασιστικό καθεστώς του Σαλαζάρ. Η ταινία είναι επικεντρωμένη σ’ ένα ντροπαλό αγόρι που είναι ερωτευμένο με μια συμμαθήτριά του.

Προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «6+6, Κινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση»

* Στην Camera Zizanio επιστρέφει φέτος με δύο ταινίες του ο 7χρονος Τόμπι Λιτλ που ξεκίνησε να γυρίζει ταινιάκια στα 4 χρόνια του.

* Ο Marina Muñoz Fortuny από τη Βαρκελώνη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τον Πύργο. Ήρθαν πολύ μικροί στο Φεστιβάλ, αγάπησαν τον Πύργο και την Ελλάδα. Kαι δεδομένου πως έμαθαν πλέον καλά τα ελληνικά, το φεστιβάλ τους τιμά φέτος: Θα παρουσιάσουν μέρος των τελετών έναρξης και λήξης!

ΕΝΑΡΞΗ

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28/11, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 29/11 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με τον «Λαβύρινθο» του Βέλγου Douglas Boswell. 


To θέμα της ταινίας είναι άκρως επίκαιρο αφού επικεντρώνεται στην σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου σε μια εποχή που οι νέοι περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπαίνοντας στο διαδίκτυο και επικοινωνώντας online. 

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου, πρόκειται για το καλύτερο θρίλερ που έχει γυριστεί ως σήμερα γι' αυτές τις ηλικίες (+12 ετών).

O «Λαβύρινθος» θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και θα προβληθεί σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το φιλμ θα κυκλοφορήσει και σε κανονική διανομή στην Αθήνα, από το Νεανικό Πλάνο.

15η CΑΜΕRA ZIZANIO 2015

Δημοφιλής θεσμός, η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη  15η διοργάνωσή της  θα προβάλλει πάνω από 100 επιλεγμένες νεανικές δημιουργίες από την Ευρώπη και τον κόσμο (από τις 300 που υποβλήθηκαν). 


Ανάμεσα σε αυτές και ταινίες από χώρες μακρινές όπως το Μεξικό (για πρώτη φορά), η Βραζιλία και η Αυστραλία. Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η φυσική παρουσία συντελεστών από τα εξωτερικό.

Από την Ελλάδα θα δούμε 110 ταινίες  -ατομικές ή συλλογικές εργασίες σε σχολικό περιβάλλον.

Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το Zizanimation αλλά και το Mythos Project που αφορά ταινίες οι οποίες αναδεικνύουν τη σημερινή πραγματικότητα της Ελλάδας και του κόσμου.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και το ελληνογερμανικό εργαστήριο παραγωγής ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;»  που σχεδίασαν και υλοποιούν η οργάνωση YOUNG DOGS (Γερμανία) και το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ (Ελλάδα). 


Στο εργαστήριο, που εξελίσσεται σε δυο φάσεις, συμμετέχουν δυο εξαμελείς ομάδες νεαρών δημιουργών από τις δυο χώρες. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παιδιά από τον Πύργο, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί τα προηγούμενα χρόνια στα εργαστήρια της Camera Zizanio. 

Τον περασμένο Οκτώβριο ταξίδεψαν στο Ντόρτμουντ όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του εργαστηρίου, που ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία τριών ντοκιμαντέρ. Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται στον Πύργο, με τη συμμετοχή των παιδιών από το Ντόρτμουντ και τη δημιουργία νέων ντοκιμαντέρ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-Αφιερώματα:

*«6+6, Κινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση»
*«Ιταλικός Κινηματογράφος: από την Ανοχύρωτη Πόλη στο Χάος»
*«Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation»
*«Zoom in European Children’s Film»: Σαράντα έξι ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, που έρχονται αντιμέτωπα με τον κόσμο των ενηλίκων. Ο πόλεμος και η προσφυγιά, η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι φυλετικές διακρίσεις και οι θρησκευτικές διαφορές, το χάσμα των γενεών και η διαφορετικότητα.

- Ειδική προβολή

*Βωβός κινηματογράφος με ζωντανή μουσική από τον Μπάμπη
 Παπαδόπουλο

- Θα κυκλοφορεί η εφημερίδα Ζιζάνιο η οποία συντάσσεται από παιδιά

- Θα μεταδίδεται, με ευθύνη των παιδιών, η εκπομπή Ράδιο Ζιζάνιο από τη συχνότητα τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και μέσω διαδικτύου, γεγονότα του Φεστιβάλ και συνεντεύξεις στο εξάωρης διάρκειας Zizanio Live (παραγωγή των παιδιών)

- Πριν από την τελευταία προβολή του διαγωνιστικού προγράμματος του Φεστιβάλ θα προβάλλεται το πεντάλεπτο Daily News (παραγωγή των παιδιών)

- Οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων και Αγγελική Δαρλάση επισκέπτονται δημοτικά σχολεία και συζητούν με μαθητές και εκπαιδευτικούς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία και τα πράγματα του καιρού μας.

- Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις,  εργαστήρι πολυφωνίας, θεατρικό παιχνίδι

- Οι επισκέπτες του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 15ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.

SCHOOL CINEMA

Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας. 


Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, διακεκριμένοι διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ και σεναριογράφοι, δημιουργοί κινουμένων σχεδίων και ηθοποιοί προσφέρουν τις γνώσεις και τη συσσωρεμένη εμπειρία τους, θέτοντας σε λειτουργία το πιο ενδιαφέρον σχολείο κινηματογράφου. 

Με την καθοδήγησή τους οι μαθητές οργανώνουν τη φαντασία τους και δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους που εντυπωσιάζουν.

Όλες οι ταινίες των εργαστηρίων θα προβληθούν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου λίγο πριν την τελετή απονομής των Βραβείων του Φεστιβάλ. 


Διεθνής κριτική επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογράφου θα επιλέξει τις δυο καλύτερες, οι οποίες και θα προβληθούν στο κοινό της τελετής λήξης (Οι ταινίες των έξι ημερών).

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ, 10-16/12)

Οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 15ης  Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στην Αλκυονίδα (Ιουλιανού 42).


Εκτός από τις προβολές που θα γίνουν για το κοινό τις απογευματινές και βραδινές ώρες, θα γίνονται και προβολές για σχολεία στις 9 και στις 11 το πρωί. 
Η είσοδος θα είναι δωρεάν. 

Τα σχολεία όμως πρέπει να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές (email: neanikoplano@gmail.com , τηλ. 210/8664030 και 210/8664470) για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και τον αριθμό των μαθητών.

Ας σημειωθεί πως η ταινία έναρξης του περσυνού Φεστιβάλ Ολυμπίας «Το Αγόρι και ο Κόσμος» του Άλε Αμπρέου, που έχει προεπιλεγεί για τα φετινά Όσκαρ , θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή που θα συνοδευτεί από την παρουσίαση του "εκπαιδευτικού φακέλου" της ταινίας.


 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν


ΠΗΓΗ. culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου