ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ο κόσμος γύρω μας

ΤΡΙΤΗ 27-10-2015











ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πραγματοποιεί από χτες πολυήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και μέλη της ρωσικής κυβέρνησης. 

Ο Σέρβος πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην έναρξη των εργασιών Επιχειρηματικού Φόρουμ Σερβίας - Ρωσίας και θα επισκεφτεί το Διεθνές Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Καινοτομίας στη Μόσχα, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους ρωσικών εταιρειών, με την προσδοκία υπογραφής σημαντικών οικονομικών συμφωνιών.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Η Κίνα θα παράσχει στο Νεπάλ 1,3 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης. 
Είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο θα προμηθεύσει με καύσιμα το Κατμαντού, που έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και πλέον δεν αρκείται στα «περιορισμένα» - σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες» - αποθέματα που δίνει η Ινδία. Ινδία και Κίνα ανταγωνίζονται για την ενίσχυση των οικονομικών τους σχέσεων με το Νεπάλ, το οποίο έχει από τις καλύτερες (αν όχι τις καλύτερες) προοπτικές ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας και γενικά μεγάλο υδάτινο και φυσικό πλούτο.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Στους 30 (και όχι 22) ανέβηκε ο απολογισμός από το φονικό βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, στις 3/10. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» - που διαχειρίζονταν το νοσοκομείο - ανέφεραν ότι τα αμερικανικά αεροπλάνα σκότωσαν τουλάχιστον 13 μέλη της ΜΚΟ και 10 ασθενείς, ενώ επτά πτώματα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τους 43 έφτασαν τελικά οι νεκροί από το τροχαίο που έγινε στη νοτιοδυτική Γαλλία και θεωρείται το φονικότερο των τελευταίων 30 χρόνων. Επιζώντες δηλώνουν ότι η φωτιά εξαπλώθηκε «σαν αστραπή». Οι έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών θα χρειαστούν αρκετές βδομάδες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 71 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από πυρκαγιά που έπιασε σ' ένα μπαρ στο νησί Σουλαβέσι της Ινδονησίας. Τα αίτια ερευνώνται, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από εισπνοή καπνών, όχι από εγκαύματα.

ΑΜΑΝ.-- Εκρηξη δύο δοχείων με πυροτεχνήματα σημειώθηκε, χτες το απόγευμα, από άγνωστη αιτία, σε αποθήκη τελωνείου στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 10.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Πάνω από δύο τόνους αμφεταμινών και ναρκωτικών ουσιών σε ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα πρίγκηπα Αμπντ αλ Μαχέν μπιν Ουαλίντ μπιν Αμπντ αλ Αζίζ αλ Σαούντ εντόπισαν χτες οι αρχές του αεροδρομίου της Βηρυτού, προχωρώντας στη σύλληψη πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και ο πρίγκηπας - κάτοχος του σκάφους.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η κατανάλωση αλλαντικών είναι καρκινογόνος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι «πιθανόν» καρκινογόνος, επισημαίνει ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Οργανώσεις χορτοφάγων εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση της μελέτης που συνδέει την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου με την κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος, δικαιώνει τον αγώνα τους για την υιοθέτηση εναλλακτικής διατροφής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η παρουσία ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια, μέσω των οποίων γίνεται η επικοινωνία του διαδικτύου παγκόσμια, έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει το κόψιμο των καλωδίων σε καιρούς σύγκρουσης. 

Αυτό αναφέρει χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες αυτές καθρεφτίζουν την αυξανόμενη καχυποψία των Αμερικανών και συμμάχων τους, ως προς την αυξανόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο.

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-- Δημοψήφισμα διεξήχθη την Κυριακή στο Κονγκό (Μπραζαβίλ), με στόχο να επιτραπεί στον επί δεκαετίες 71χρονο Πρόεδρο της χώρας, Ντένις Σάσσου Νγκουέσο, να διεκδικήσει για μία ακόμη φορά τον προεδρικό θώκο.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Ψηφοφόροι της Ακτής Ελεφαντοστού συμμετείχαν την Κυριακή στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, για πρώτη φορά μετά από μία πενταετία. Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες μέρες, ωστόσο οι περισσότεροι ανέμεναν ως πιθανό νικητή τον απερχόμενο Πρόεδρο, Αλασάν Κουαταρά.

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΜ.-- Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ενωμένου Πολιτικού Μετώπου, Μααλίμ Σέιφ Χάμαντ, ισχυρίστηκε ότι ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Τανζανία και ότι πήρε πάνω από το 52% των ψήφων.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου