ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

«Βόμβα» Σόιμπλε - Ζητεί διαδικασία που να επιτρέπει τη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης!

ΤΡΙΤΗ 15-9-2015




Το Βερολίνο έθεσε επισήμως στην ατζέντα το θέμα της χρεοκοπίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης, η οποία θα πρέπει να αποτρέπει τις οικονομικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις των ακραίων προγραμμάτων λιτότητας.



Σε ανεπίσημο έγγραφο που μοίρασε την Παρασκευή κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητεί να υιοθετηθούν κάποιοι κανόνες βάσει των οποίων θα επιτρέπεται η χρεοκοπία μιας χώρας εντός της νομισματικής ένωσης.

«Η Ευρωζώνη δεν διαθέτει διαδικασίες για αντιμετώπιση των κρατών που έχουν μεγάλα χρέη και δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει το τρισέλιδο έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Γι’ αυτόν τον λόγο η αναδιάρθρωση των χρεών των κρατών είναι νομικά και πρακτικά δύσκολη και συνήθως γίνεται πολύ αργά, προσθέτει. Αυτό προκαλεί οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες οι οποίες μπορούν να οξύνουν την κρίση.

Ο Σόιμπλε προτείνει σε αυτό το έγγραφο μια διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών μιας χώρας: Στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνεται ένας όρος, που θα αναγκάζει όλους τους ομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα πιθανό κούρεμα του χρέους. 

Αμέσως μόλις η χώρα αυτή λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να «παρατείνεται αυτόματα» ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων της. Επίσης θα πρέπει να γίνεται ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της εν λόγω χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, οι τράπεζες και τα κράτη συνδέονται με έναν καταστροφικό τρόπο. Η χρεοκοπία μας τράπεζας μπορεί να ωθήσει μια χώρα στην οικονομική κρίση, αλλά και αντίστροφα η πολιτική που ακολουθεί μια χώρα μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές. Ο Γερμανός υπουργός θέλει να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει να αλλάξουν οι κανόνες για τα κρατικά ομόλογα, τα οποία πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται επενδύσεις που δεν ενέχουν κίνδυνο. 

Μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν διαθέτουν δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που καταρρεύσουν τα κρατικά ομόλογα. Ο Σόιμπλε θέλει να το αλλάξει αυτό, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει να υπάρξει συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της.

Εξάλλου σε αυτό το έγγραφο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επικρίνει και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και παράλληλα να ασκεί νομισματική πολιτική.


Ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως είναι απαραίτητη η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, κάτι που θα αργήσει να γίνει. Όμως ο Γερμανός υπουργός ζητεί τουλάχιστον να υπάρξει μια σχετική συμφωνία.

«Να απαντήσουν οι Ελληνες αν θέλουν να είναι μέσα ή έξω από το ευρώ»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής για να σταθεί στην παγκόσμια οικονομία μέσα ή έξω από τη νομισματική ένωση.

Ο Σόιμπλε εξήγησε ότι: «Κάθε χώρα σήμερα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τη διαδικασία προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη ώστε να σταθεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

Αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός τόνισε: «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει το ερώτημα αν προτιμά να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία προσαρμογής ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης, στην οποία δεν υπάρχει το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης».

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, «η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στον σωστό δρόμο. 
Ο κύριος Τσίπρας χρησιμοποίησε την κατανοητή και αυξανομένη ανησυχία του ελληνικού λαού εξαιτίας των βαρών αυτής της προσαρμογής και υποσχέθηκε στους Έλληνες: Θα παραμείνουμε στο ευρώ, όμως χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προσαρμογή. 

Αυτή ήταν μια υπόσχεση την οποία φυσικά ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει. Στη συνέχεια τού πήρε έξι μήνες για να κάνει το αντίθετο».

Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία και ο ίδιος ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Δεν το πιστεύω», προσθέτοντας ότι «στο Eurogroup ήμασταν σύμφωνοι».

Εξάλλου ο Σόιμπλε εξήγησε και την πρότασή του για τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτύχουν τα ίδια βήματα ενσωμάτωσης την ίδια στιγμή».

«Στόχος μας δεν ήταν ποτέ να διχάσουμε την Ευρώπη, αλλά επιθυμούσαμε μια Ευρώπη με μια σχετική ευελιξία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Στο μέλλον θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη σχέση της νομισματικής ένωσης με τους εταίρους μας στην ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Σόιμπλε, εξηγώντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως με τους Βρετανούς φίλους μας. Δεν μπορώ να φανταστώ μια ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, και βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Μπορεί κάποιοι στην Ευρώπη να θεωρούν ότι η Γερμανία έχει ηγεμονικό ρόλο, όμως ο Σόιμπλε έχει διαφορετική άποψη.

«Είμαστε οικονομικά ισχυροί, είμαστε η πολυπληθέστερη χώρα, έχουμε κεντρική θέση στην Ευρώπη και γι’ αυτό κεντρικό ρόλο (…). Όμως δεν είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν είμαστε μια πυρηνική δύναμη και η γερμανική κοινωνία επίσης δεν επιθυμεί να αναλάβει αυτού του είδους τον πολιτικό ηγετικό ρόλο».

Παρόλα αυτά ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναλάβουμε ένα μέρος της ευθύνης και γι’ αυτό είναι έξυπνο να κάνουμε πολλά από κοινού με τη Γαλλία. Ακόμη καλύτερο θα ήταν αν συμμετείχε και η Βρετανία»

«Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ευθύνη μας στην Ευρώπη, όμως δεν μπορούμε να ηγηθούμε μόνοι μας», κατέληξε ο Σόιμπλε.



ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου