ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Μάντσεστερ πριν μισό αιώνα - Παιχνίδι στο δρόμο τις δεκαετίες από το 1960 έως το 1980

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-8-2015



Η φωτογράφος Sheila Baker αφιέρωσε σχεδόν δύο δεκαετίες καταγράφοντας το πώς αλλάζει η ζωή στο δρόμο γύρω από το Μάντσεστερ. Επρόκειτο για τη μοναδική γυναίκα φωτογράφο που αποτύπωνε στο φακό της καθημερινά στιγμιότυπα στο δρόμο τις δεκαετίες από το 1960 έως το 1980.

Η δουλειά της επικεντρωνόταν κυρίως σε αστικές περιοχές στο Μάντσεστερ και το Σάλφορντ σε μία εποχή μεγάλης κοινωνικής αλλαγής και η φωτογραφική της μηχανή κατέγραψε μια αποχή που χανόταν για πάντα.

Ήταν οι τελευταίες ημέρες της «παραγκούπολης» του Μάντσεστερ καθώς τα σπίτια που είχαν φτιαχτεί τον 19ο αιώνα για να στεγάσουν τους εργάτες τελικά κατεδαφίστηκαν.

Στα «κλικ» της Baker απεικονίζονται παιδιά να παίζουν και οι μαμάδες τους να κάθονται έξω από τα σπίτια και να συζητούν, κάτι που έχει πια χαθεί από τη ζωή των ανθρώπων ειδικά στις πόλεις.


«Πολλή καταστροφή», έλεγε η φωτογράφος σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian το 2012, «ένας δρόμος μπορεί να κατεδαφιζόταν στο μισό μέρος του και να έμπαινε φωτιά στα απομεινάρια των σπιτιών ενώ κόσμος έμενε κανονικά στη γύρω περιοχή. 

Μόλις ένα σπίτι άδειαζε, τα παιδιά έμπαιναν μέσα, έσπαγαν όλα τα παράθυρα και άρχιζαν τα ίδια τη διαδικασία κατεδάφισης. Δεν υπήρχαν κανόνες ασφαλείας ή υγιεινής εκείνες τις ημέρες, τα παιδιά έκαναν ό,τι ήθελαν. 

Ποτέ δεν έβγαζα στημένες φωτογραφίες, τραβούσα τα πράγματα όπως τα έβλεπα».
Οι εκπληκτικές φωτογραφίες της, ανάμνηση μιας άλλης εποχής τόσο κοντινής και ταυτόχρονα τόσο μακρινής, εκτίθενται στη Photographers' Gallery του Λονδίνου έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η Baker έφυγε από τη ζωή το 2014 στα 82 της χρόνια.











ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου