ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Τα κυριώτερα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στο θυρεοειδή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-8-2015




Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο λαιμό. Ελέγχει την παραγωγή ορισμένων ορμονών και παίζει σημαντικό ρόλο σε δεκάδες επιμέρους λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολικός ρυθμός.





Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά.

1. Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις

Οι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος είναι ένα σχετικά παραμελημένο σύμπτωμα όσον αφορά τις διαταραχές του θυρεοειδούς, απαντάται όμως αρκετά συχνά. 

Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν συχνά μυϊκούς πόνους ή πόνους στις αρθρώσεις, κυρίως στα χέρια και τα πόδια. 
Από την άλλη, τα άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό συχνά εκδηλώνουν πόνο ή αδυναμία στο ανώτερο τμήμα των χεριών ή στις γάμπες.

2. Ενοχλήσεις στο λαιμό

Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής βρίσκεται στο λαιμό, οποιαδήποτε δυσλειτουργία του μπορεί να εκδηλωθεί με το πρήξιμο και τη γενικότερη διόγκωση του λαιμού ή με αλλοιώσεις στη φωνή.

3. Αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά

Η όψη του δέρματος και των μαλλιών επηρεάζονται άμεσα από τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ιδιαίτερα η τριχόπτωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που εμφανίζεται στα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Το δέρμα μπορεί να χάσει τη λεία όψη του και να γίνει πιο ξηρό και ευαίσθητο.

4. Γαστρεντερικές διαταραχές

Σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού εκδηλώνεται συχνά χρόνια δυσκοιλιότητα που μάλιστα δεν ανταποκρίνεται σε συνήθεις τακτικές αντιμετώπισης, όπως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και η αυξημένη πρόσληψη υγρών. Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται συχνότερα με τη διάρροια ή την ευαισθησία του εντέρου.

5. Προβλήματα γονιμότητας

Οι γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό αντιμετωπίζουν συχνά διαταραχές με τον κύκλο τους, όπως η σύντομη περίοδος και η μεγάλη χρονική απόσταση από τη μία περίοδο στην επόμενη. Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό που δεν λαμβάνουν θεραπεία ή δεν λαμβάνουν σωστή θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας ή και επαναλαμβανόμενες αποβολές.

6. Υψηλή χοληστερίνη

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, ιδιαίτερα όταν δεν διορθώνονται με τη σωστή διατροφή, τη σωματική άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να αποτελούν σημάδι υποθυρεοειδισμού που δεν έχει γίνει αντιληπτός. Τα ανεξήγητα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορεί από την άλλη να υποδεικνύουν υπερθυρεοειδισμό.

7. Άγχος και κατάθλιψη

Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται συχνότερα με καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός με το αυξημένο άγχος και τις κρίσεις πανικού.

8. Ανεξήγητες αλλαγές του βάρους

Η αύξηση του βάρους παρά τη χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και τη συστηματική άσκηση είναι ενδείξεις υποθυρεοειδισμού. Αντιθέτως, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και η αδυναμία αύξησης του βάρους ακόμη κι αν η διατροφή περιλαμβάνει πολλές θερμίδες αποτελούν ενδείξεις υπερθυρεοειδισμού.

9. Επίμονη κόπωση

Το μόνιμο αίσθημα κούρασης ακόμη και μετά από 8 ή και 10 ώρες ύπνου και η αδυναμία ικανοποιητικής απόδοσης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι συνήθη συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς και κυρίως του υποθυρεοειδισμού. Στην περίπτωση υπερθυρεοειδισμού, είναι επίσης συνηθισμένο να εκδηλώνεται αϋπνία που οδηγεί στην υπνηλία και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας την επόμενη ημέρα.




ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου