ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Εκλογές τώρα προκρίνει ο Τσίπρας

ΠΕΜΠΤΗ 20-8-2015





Ενδεχομένως και σήμερα ο Πρωθυπουργός να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του.




Στην περίπτωση αυτή υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα αναλάβει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου - Πιθανότερη ημερομηνία η 20η Σεπτεμβρίου αν και δεν αποκλείεται και η 13η του ίδιου μηνα.

Με σκοπό να αποφύγει τη φθορά από τις φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρνει το νέο μνημόνιο, όπως και τις εντυπώσεις από την παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να έχει πάρει την απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών, πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην εσωκομματική κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Από τη στιγμή που η ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θεωρείται βέβαιη, υπάρχει έντονα το ενδεχόμενο να επισκεφτεί ακόμα και σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με σκοπό να ανακοινώσει πως η κυβέρνηση του παραιτείται. 

Αν αυτό τελικά γίνει πραγματικότητα, μέχρι την ημέρα που θα ορκιστεί η επόμενη κυβέρνηση, υπηρεσιακή πρωθυπουργός της χώρας, αναμένεται να αναλάβει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

 Όλα αυτά στον απόηχο των ιδιαίτερα τεταμένων, εκατέρωθεν δηλώσεων, με τελευταίο το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, στη γραμμή «σκότωσαν οι δικοί μας το γελαστό παιδί», που πρώτος υιοθέτησε δημοσίως ο Στέλιος Παππάς, ιστορικό στέλεχος του Συνασπισμού και πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, καταγγέλλει την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. 

Με τον πιο ανοιχτό και ξεκάθαρο τρόπο, το βράδυ της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιτέθηκε ανοιχτά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, το Iskra και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ότι έχουν λάβει την απόφαση να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς. 


Για να εξαπολύσει την σφοδρή επίθεση στην ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το πρωθυπουργικό επιτελείο αξιοποίησε πρωινή συνέντευξη του πρώην υπουργού και ηγέτη της Αριστερής Πλατφόρμας όπου ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές και το τρίτο Μνημόνιο δεν θα στηρίξουν τον κ. Τσίπρα. 

Έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, η κυρία Γεροβασίλη καλεί τον κ. Λαφαζάνη να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις οι οποίες -όπως λέει- «θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».


«Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η κυρία Γεροβασίλη.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος προδιαγράφει την γραμμή αντιπαράθεσης με την ομάδα Λαφαζάνη η οποία -όπως είναι προφανές- θα είναι η επιστροφή στη δραχμή ή η παραμονή στο ευρώ. 


«Είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής» αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη στη δήλωσή της και συνεχίζει θέτοντας ένα ερώτημα προς τον κ. Λαφαζάνη: 


«Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;
Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επίπεδο ζωής των συνταξιούχων;  


Αν δεν είναι συμφωνημένη πώς θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποια δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς; 


Τέλος, γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν. 


Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας». 
«Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς», καταλήγει στη δήλωσή της η κυρία Γεροβασίλη. 


Τι απαντούν κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας

Πάντως, απαντώντας στην κυβερνητική ανακοίνωση, κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση «πελαγοδρομεί και αμπελοφιλοσοφεί σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη» και την κατηγορούν πως «συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε για ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας».

Όπως αναφέρουν, με την επίθεσή της η κυβέρνηση είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές- εξπρές. 



Το σχόλιο της Αριστερής Πλατφόρμας:

«Η κυβέρνηση, όσο κι αν πελαγοδρομεί και αμπελοφιλοσοφεί σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας.

Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές- εξπρές. 


Τίποτα, όμως, και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι  και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».


Τασία Χριστοδουλοπούλου: Είμαστε σε προεκλογική περίοδο

Λίγο αργότερο, το απόγευμα της Τετάρτης, η κα Χριστοδουλοπούλου, πρωταγωνίστρια μιας απαράδεκτης φιέστας με τον κ. Φλαμπουράρη στον καταυλισμό φιλοξενίας των μεταναστών στο Βοτανικό, ομολογούσε πως η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τι θα γίνει με τους μετανάστες, δεδομένου ότι το κέντρο φιλοξενίας στο Βοτανικό αποτελεί μια προσωρινή λύση απάντησε: «Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, έχω απαντήσει ήδη ότι το προσφυγικό θα αποτελέσει αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας για την αντιπολίτευση». Παράλληλα τόνισε για το μεταναστευτικό πως «δεν είναι θέμα αν μπορώ να το διαχειριστώ εγώ το θέμα άλλα ολόκληρη η Ευρώπη τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν προτάσεις, εμείς έχουμε καλέσει να μας φέρουν. Λυπάμαι για αυτό».


Και ο Κώστας Πουλάκης στο Μαξίμου

Το σενάριο για το ότι η χώρα έχει μπει πλέον σε προεκλογική περίοδο πυροδότησε και η παρουσία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαξίμου του γενικού γραμματέα του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη. Να θυμίσουμε πως ο κ. Πουλάκης είναι και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάλυση των δημοσκοπήσεων.


Τι είπε την Τετάρτη ο Λαφαζάνης

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το τρίτο Μνημόνιο εξαπολύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγορώντας την για αντιδημοκρατική νοοτροπία, μεθοδεύσεις και συμμαχία με τον Σόιμπλε.


Παράλληλα ξεκαθαρίζει τη στάση που θα κρατήσει η Αριστερή Πλατφόρμα το επόμενο διάστημα λέγοντας «θα παραμείνουμε, σε κάθε περίπτωση, συνεπείς σε αυτό το «ΟΧΙ» και δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το «πράσινο φως» στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας».


Στη συνέντευξή του στο real.gr δίνει και το στίγμα των συνεργασιών που θα επιδιώξει για να έχει το «όχι» πολιτική εκπροσώπηση λέγοντας ότι θα επιδιώξει διάλογο και συνεργασία με «ευρύτερες συλλογικότητες και προσωπικότητες του προοδευτικού, πατριωτικού και δημοκρατικού χώρου» προκειμένου, όπως λέει χαρακτηριστικά «να συνεχιστεί ο μεγάλος αγώνας του ΟΧΙ μέχρι το τέλος. 


Μέχρι την τελική νίκη».

Ανεβάζοντας, μάλιστα, τους τόνους τονίζει αφενός ότι «ο Σόιμπλε έχει επιβεβαιωθεί ως άριστος σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, υμνητής της μνημονιακής στροφής της και ως καλός «στρατολόγος» της στη γερμανική Βουλή για τη συλλογή ψήφων Γερμανών βουλευτών στο τρίτο μνημόνιο» και αφετέρου η κυβέρνηση «απεδείχθη ότι έχει πολύ χαλαρά αντανακλαστικά απέναντι στις σκληρές συνταγές Σόιμπλε, οι οποίες, σχεδόν, στο σύνολο τους ενσωματώθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο η Αθήνα έκανε δεκτό».


Επιμένει δε στην άποψη ότι η καταφυγή στο εθνικό νόμισμα, η διακοπή αποπληρωμής και η διαγραφή χρέους θα επιτρέψουν την ανάκτηση της ρευστότητας στην οικονομία και την κατάργηση του Μνημονίου.


Όσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης κάνει λόγο για «μπλόφες», τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις ενώ για τυχόν προσφυγή σε πρόωρες εκλογές σχολιάζει ότι «υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές».




ΠΗΓΗ. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου