ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

«Προμηθέας Δεσμώτης» στην Τσαγκαράδα

ΚΥΡΙΑΚΗ 23-8-2015




Ο Τουριστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Τσαγκαράδας παρουσιάζει την όπερα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου στο Θέατρο «Τζένη» στην Τσαγκαράδα (πρώην οικία Τζένης Καρέζη) τη Δευτέρα 24 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ.

Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ασημακόπουλος.


«Ο επαναστάτης Προμηθέας αντιστάθηκε στην εξουσία και δεν λύγισε μπροστά σε κανένα μνημόνιο, το Όχι του Προμηθέα μπροστά στους Τυράννους, τώρα είναι πιο συμβολικό και μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ»





Συμμετέχουν:

Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος.
Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο.
Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος.
Ωκεανίδα/Θεά Ήρα: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο.
Βιβή Κλεισούρα, πιάνο.
Ήχος και Φως – Special Effects: Γιώργος Βόντζος.


Λίγα λόγια για το έργο: Ο μύθος του Προμηθέα, πάντα επίκαιρος και διδακτικός, φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο μπροστά στο δίλημμα της επανάστασης, πάνω στην κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία, ή στην παθητική καταστροφική στάση. 

Ο Προμηθέας κλέβει τη Φλόγα της Γνώσης που ήταν προνόμιο των Θεών, από τον Όλυμπο και την φέρνει στους ανθρώπους. 

Για την πράξη του αυτή ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς. Ο Δίας προστάζει τον Ήφαιστο να τον δέσει με αλυσίδες σε ένα βράχο στον Καύκασο. 

Η όπερα Προμηθέας είναι βασισμένη στην Τραγωδία του Αισχύλου Προμηθέας Δεσμώτης, σε λιμπρέτο του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου πάνω στην ποιητική μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη. Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα. 

Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. 
Το 2008 ανέβηκε στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας βρήκε τον ιδανικό ερμηνευτή στο πρόσωπο του Βασίλη Ασημακόπουλου, ο οποίος για πρώτη φορά ερμήνευσε το ρόλο σε συναυλία του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ εντυπωσιάζοντας την Ελλάδα. 

Ήταν τέτοια η δύναμη της ερμηνείας του που ο δημιουργός του αφιέρωσε την όπερα και έκτοτε το έργο με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Βασίλη Ασημακόπουλο έχει πραγματοποιήσει μια πορεία που καμιά όπερα στην ιστορία της Ελλάδας δεν μπόρεσε να πλησιάσει. 

Από τα Δημοτικά Θέατρα Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, Κορίνθου, Χαλκίδας, και Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, στα αρχαία θέατρα Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης (Εκκλησιαστήριο – Ωδείο), Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Το Μάρτη του 2014 ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής όπερας που ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Αμερική με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο, όπου παρουσιάστηκε στο Queens Mamie Fay Auditorium και στον ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στο Μανχάταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην UNESCO.

Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει γράψει μια μουσική εμπνευσμένη από το Αρχαίο Ελληνικό Κάλλος, ως κεντρική ιδέα του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, διαποτισμένη από υψηλό λυρισμό.

Γενική είσοδος 8 ευρώ.
Πληροφορίες – προπώληση: Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Τσαγκαράδας. Τηλ.: 24260-49063 / 24260-49370.



ΠΗΓΗ. e-thessalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου