ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Νέο «μαχαίρι» στις τιμές των φαρμάκων

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-8-2015


Ελάχιστες ώρες πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατεβάσει τα... ρολά της διακυβέρνησης της χώρας, λόγω της δήλωσης παραίτησής της και της έναρξης της διαδικασίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το υπουργείο Υγείας αναμένεται εντός της ημέρας να δρομολογήσει, μέσω υπουργικής απόφασης, τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές, για τις νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.
 
Μια ακόμη βαθιά τομή σε ένα πολύπαθο χώρο, όπως είναι αυτός του φαρμάκου, που εδώ και έξι σχεδόν χρόνια, βρίσκεται στο στόχαστρο των δανειστών και των μνημονιακών κυβερνήσεων, προκαλώντας τεράστια πλήγματα και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έναν εκ των βασικών πυλώνων που εξακολουθούν να στέκονται «όρθιοι» και να δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η οριζόντια περικοπή των τιμών σε μια περίοδο που η αγορά φαρμάκου έχει ήδη υποστεί τεράστιες μειώσεις, σαφώς και θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και προβληματισμό έντονο για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.  

Γι' αυτό και οι νέες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας κατ' απαίτηση φυσικά των δανειστών, που εξακολουθούν να επιζητούν την κατάρρευση της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα για να την... κατακτήσουν οι πολυεθνικές που «εξυπηρετούν» τα γερμανικά και ισραηλινά συμφέροντα, γίνονται δεκτές με εντονότατες επιφυλάξεις από την αγορά υγείας που τηρεί στάση αναμονής... 

Κυρίως, διότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η πολιτική προστασίας του ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που αποτελούσε βασική προεκλογική εξαγγελία της...

Με υπουργική απόφαση του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναμένεται εντός της ημέρας να επισημοποιηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και να μειωθεί η τιμή των γενοσήμων και των off patent φαρμάκων στο 50% και 32,5% της αξίας τους.

Το υπουργείο Υγείας καλείται, μάλιστα και θα προχωρήσει σήμερα, στην ίδια υπουργική απόφαση και στην ανάκληση της νομοθετικής ρύθμισης με την οποία προστατεύονταν όλα τα προϊόντα που είχαν πάρει τιμή πριν από την 1/1/2012, γενονός που θα συντελέσει στο να πληγεί σημαντικά και η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν έκανε αποδεκτό το ακόμα πιο παράλογο αίτημα των δανειστών και δεν πρόκειται να καταργήσει την προστασία των φαρμάκων που η τιμή τους είναι κάτω από τα 12 ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο αν το δεχόταν, θα είχε ως βέβαιο αποτέλεσμα την αντικατάσταση των φθηνών φαρμάκων με νέα πιο ακριβά...

Με την ίδια υπουργική απόφαση, το υπουργείο Υγείας θα ρυθμίσει και τα λοιπά προαπαιτούμενα από την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές, διατηρώντας το rebate στα υψηλότατα ποσοστά 15% έως 25% ανάλογα με τον όγκο και προσφέροντας ποσοστά έκπτωσης στο rebate για τα προϊόντα που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα.
 
Είναι σαφές και από αυτές τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας πως η αγορά φαρμάκου θα περιέλθει σε μια νέα φάση έντονων αναταράξεων, αφού για μια ακόμη φορά το κόστος από αυτές τις απαιτήσεις των δανειστών, θα κληθούν στην ουσία να το πληρώσουν από τη μια πλευρά οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και από την άλλη οι ασφαλισμένοι, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα φαρμακεία θα γεμίσουν με αμφίβολης ποιότητας γενόσημα των ξένων εταιρειών.

Και αυτό είναι το επόμενο κεφάλαιο, στο οποίο θα πρέπει και το υπουργείο, αλλά και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το φάρμακο, να δώσουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία, ώστε οι έλεγχοι να είναι αυστηρότατοι, ώστε κανένας να μην επιχειρήσει να παίξει τα βρώμικα κερδοσκοπικά παιχνίδια που έχουν στο μυαλό τους, αυτοί που εδώ και χρόνια έχουν καταστρώσει το σχέδιο διάλυσης της αγοράς φαρμάκου στην πατρίδα μας.




ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου