ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Το τραγικό λάθος να αφήσουμε το παιδί «για λίγο» μέσα στο αυτοκίνητο…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-8-2015


Στους περισσότερους φαίνεται αδιανόητο ότι ένα παιδί στον«ανεπτυγμένο» και «πολιτισμένο» κόσμο μας, στην καρδιά του καλοκαιριού αντί να χαίρεται το παιχνίδι και τη θάλασσα χάνει τη ζωή του επειδή οι γονείς του έκαναν την απερισκεψία να το αφήσουν «για λίγο» μέσα στο αυτοκίνητο…



Το θέμα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό και αφορά την καθημερινότητα και τη συμπεριφορά όλων των γονιών καθώς σύμφωνα με τον οργανισμό Kars4Kids. 

Στις ΗΠΑ τουλάχιστον ένα παιδάκι την εβδομάδα πεθαίνει από αυτό το τραγικό λάθος των γονιών του,να το αφήσουν μέσα στο αυτοκίνητο, με συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και τα παράθυρα κλειστά! 

Στην Ελλάδα σαφώς -και ευτυχώς- το φαινόμενο δεν έχει τέτοιες διαστάσεις χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι λίγες οι φορές που μια μητέρα έχει κάνει αυτή την απερισκεψία!

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει είναι γιατί εμείς οι ενήλικες δεν συνειδητοποιούμε πόση ζέστη μπορεί να κάνει μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο με τα παράθυρα κλειστά, ακόμα και αν έξω η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή.

Αν, για παράδειγμα η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40C, μέσα σ” ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπορεί να ξεπεράσει τους 70C!  

O κίνδυνος για θερμοπληξία και θάνατο του παιδιού στο αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά μεγάλος ακόμη και όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοικτά! Και αυτό γιατί σε μια θερμή μέρα του καλοκαιριού, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να ανεβεί η θερμοκρασία σε επικίνδυνα και θανατηφόρα επίπεδα…

Το παρακάτω βίντεο είναι ένα κοινωνικό  «πείραμα» που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Kars4Kids που έγινε με ενήλικες προκειμένου όλοι γονείς και μη να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στο αυτοκίνητο…

Ζητήθηκε από μερικούς ανθρώπους να μείνουν κλεισμένοι μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο για δέκα λεπτά. Αν τα κατάφερναν θα έπαιρναν 100 δολάρια. 

Στην αρχή φάνηκε σε όλους εύκολο, στην συνέχεια όμως, από τις αντιδράσεις αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο έγινε και τι συνθήκες επικρατούσαν. 

Το αποτέλεσμα; Ούτε ένας ενήλικας δεν άντεξε να παραμείνει μέσα για 10 λεπτά! 

Όλοι τους ζήτησαν να βγουν πριν τον καθορισμένο χρόνο, γαιτί όπως οι ίδιοι είπαν, «Φαίνεται εύκολο στην αρχή, αλλά όταν αυτή η πόρτα κλείνει, σχεδόν αμέσως , νιώθεις την αφόρητη άνοδο της θερμοκρασίας και η ροή του θερμού αέρα γίνεται ολοένα και πιο καταπιεστική «. 

Δείτε το βίντεο:


Δείτε τώρα στο παρακάτω βίντεο, τι συμβαίνει αντίστοιχα με ένα παιδί κλεισμένο στο αυτοκίνητο που δεν έχει και δεν μπορεί να πατήσει κανένα «κουμπί κινδύνου»…


 Γι” αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν δείτε ένα παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο, να μην το προσπεράσετε και σε καμία περίπτωση να μην αδιαφορήσετε! Κοιτάξτε γύρω για τους γονείς του ή διαφορετικά καλέστε την αστυνομία!  

Η ζωή του παιδιού είναι σε άμεσο κίνδυνο λόγω αύξησης της θερμότητας. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί βρίσκεται σε υπερθερμία και κίνδυνο θερμοπληξίας, βγάλτε το έξω από το αυτοκίνητο αμέσως.



ΠΗΓΗ. infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου