ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στη χολή

ΠΕΜΠΤΗ 25-8-2016




Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού, με περίπου 10 εκατοστά μήκος, που βρίσκεται κάτω από το συκώτι, επάνω και δεξιά στην κοιλιακή χώρα.




Στη χοληδόχο κύστη αποθηκεύεται η χολή, ένας συνδυασμός υγρών, λίπους και χοληστερόλης. 
Η χολή είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των λιπαρών που λαμβάνουμε από τις τροφές. 

Η χοληδόχος κύστη τροφοδοτεί το λεπτό έντερο με χολή. 

Με τον τρόπο αυτό, λιποδιαλυτές βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται με μεγαλύτερη ευκολία στο αίμα.

Οι περισσότερες παθήσεις της χοληδόχου κύστης εκδηλώνονται με μερικά κοινά συμπτώματα. 

Αυτά είναι τα εξής:

1. Πόνος: Σε περίπτωση διαταραχής της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, ο πόνος εκδηλώνεται κεντρικά και προς τα πάνω και δεξιά στην κοιλιακή χώρα. Μπορεί να είναι ήπιος και περιοδικός ή αρκετά ισχυρός και επίμονος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος ακτινοβολεί σε άλλα σημεία του σώματος, όπως η μέση και το στήθος.

2. Ναυτία ή τάση προς έμετο: Μόνο οι χρόνιες παθήσεις της χοληδόχου κύστης συνοδεύονται από διαταραχές του πεπτικού, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αέρια, ναυτία και τάση προς έμετο.

3. Πυρετός και ρίγη: Ένας ξαφνικός πυρετός συνήθως παραπέμπει σε λοίμωξη. Η λοίμωξη μπορεί να εντοπίζεται στη χοληδόχο κύστη και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, πριν επιδεινωθεί και εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

4. Χρόνια διάρροια: Η επίσκεψη στην τουαλέτα περισσότερες από τέσσερις φορές την ημέρα για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα των παθήσεων της χοληδόχου κύστης.

5. Ίκτερος: Ίκτερος ονομάζεται η αλλοίωση της απόχρωσης, το κιτρίνισμα συγκεκριμένα, του δέρματος και των νυχιών. Ο ίκτερος είναι συχνά ένδειξη απόφραξης ή πέτρας στη χοληδόχο κύστη.

6. Αλλοίωση στα ούρα ή τα κόπρανα: Τα κόπρανα μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμα και τα ούρα να είναι πιο σκούρα. Τα συμπτώματα αυτά δείχνουν συνήθως απόφραξη στη χοληδόχο κύστη.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει ανησυχητικές αλλαγές που δεν υποχωρούν.


ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου