ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Η οδύνη ενός ολόκληρου λαού στο πρόσωπο του Σύρου πατέρα

ΠΕΜΠΤΗ 20-8-2015


Η φωτογραφία ενός άνδρα που ξεσπά σε κλάματα με το που πατά το έδαφος της Κω  αποτυπώνει όλο το δράμα των προσφύγων, όλα τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι που ξεκινούν αυτή τη μεγάλη περιπέτεια της προσφυγιάς αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για τους ίδιους και κυρίως για τα παιδιά τους.

Και υπενθυμίζει σε όλους πως πίσω από τους αριθμούς- που έχουν γίνει δυσβάσταχτοι πια για το ελληνικό νησί- υπάρχουν ιστορίες απλών ανθρώπων που είχαν κάποτε τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους, όπως όλοι μας.

Τη φωτογραφία του Σύρου πρόσφυγα Laith Majid να κρατά σφικτά το γιο και την κόρη του και να κλαίει σαν μικρό παιδί έβγαλε για τους New York Times ο Daniel Etter και με το «κλικ» του ο άγνωστος Majid δεν είναι μόνο άλλος ένας πρόσφυγας που έκανε το μακρύ ταξίδι μέχρι την Κω. 

Είναι ένας άνδρας που έκανε αυτό που έκρινε καλύτερο για την οικογένειά του, ένας πατέρας που αγωνιά για τα παιδιά του όπως ο κάθε πατέρας.

Όπως ο φωτογράφος περιέγραψε στο Spiegel, ο Majid  με τη γυναίκα του και τα παιδιά του πέρασαν στην Κω από το Μποντρούμ της Τουρκίας με μία φουσκωτή βάρκα- χωρητικότητας τριών ατόμων- μαζί με άλλους περίπου 15 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

«Ύστερα από δύο ώρες στη θάλασσα η βάρκα έχανε αέρα και το νερό έμπαινε μέσα, οι πρόσφυγες ήταν μούσκεμα όταν έφτασαν. 

Ήταν μεγάλη η ανακούφισή τους όταν βγήκαν με ασφάλεια. Εκείνη τη στιγμή τους ήρθαν όλα μαζί, η χαρά που τα κατάφεραν, η αγάπη για την οικογένειά τους, η θλίψη για όλα όσα είχαν συμβεί», λέει ο φωτογράφος που κανονικά εργάζεται στη Βαρκελώνη αλλά αυτόν τον καιρό αποτυπώνει στο φακό του το μεγάλο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα του Majid, που δεν φαίνεται στη φωτογραφία, εργαζόταν ως δασκάλα αγγλικών.

Στη συνέχεια η οικογένεια έμεινε σε αυτοσχέδια σκηνή σε άλλη παραλία της Κω και θα επιχειρούσε να επιβιβαστεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 
«Αν τα κατάφεραν δεν το ξέρω», καταλήγει.



ΠΗΓΗ.  newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου