ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΟΣΗΣ - Αποπληρώθηκαν τα 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ

ΠΕΜΠΤΗ 20-8-2015


 
Στην αποπληρωμή των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ προχώρησε η Αθήνα, μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 13 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.



Το πρώτο τμήμα της πρώτης δόσης εκταμιεύτηκε το πρωί της Πέμπτης. Στη συνέχεια, αποπληρώθηκε η ΕΚΤ, όπως ανέφερε ελληνική κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Το συνολικό ποσό της πρώτης δόσης του δανείου ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ και σε αυτό συνυπολογίζονται τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και άλλα 3 δισ. ευρώ που θα προέλθουν (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) από δύο υποδόσεις και υπό την προϋπόθεση υιοθέτησης και εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.


Τι φεύγει και τι μένει από την πρώτη δόση

  • Σε 10 δισ. ευρώ ανέρχεται η προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά, υπό μορφή ομολόγων του ESM, θα δημιουργηθούν αυτόματα από τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας και θα διακρατούνται σε ειδικό λογαριασμό.
  • Τα 12,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα από τον ESM, 3,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων τους που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν σήμερα, 2,2 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πληρωμή δόσης και τόκων και 100 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξυπηρέτηση άλλων δανείων.
  • 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και repos (έχουν συναφθεί συμβάσεις συνολικού ύψος 9,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3,5 δισ. ευρώ πρέπει σταδιακά να επιστραφούν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης).
    |
  • 2,3 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.



ΠΗΓΗ. ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου